Από τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση εως τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας θα έπρεπε να βλέπει τα ποσοστά της να καταρρέουν. Αντιθέτως, η Μέρκελ ποτέ δεν ήταν πιο δημοφιλής.
Τίποτα δεν διαβρώνει την εμπιστοσύνη ενός λαού στην άρχουσα τάξη, όπως η πολιτική αναταραχή, η βία και η οικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, στη Γερμανία...αυτές τις μέρες, το «εύφλεκτο μείγμα» που περιλαμβάνει λίγο απ όλα αυτά τροφοδοτεί την αναβίωση ενός πολιτικού ηγέτη, της Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κύκλος της βίας που συγκλόνισε το Σαββατοκύριακο τη Γερμανία και ο οποίος ξεκίνησε με το θανάσιμο αμόκ ενός αιμοδιψή έφηβου στο Μόναχο και τελείωσε με μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε μια μικρή βαυαρική πόλη, συμπληρώνοντας έναν κύκλο γεγονότων, που περιλάμβανε από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι την επίθεση με τσεκούρι σε ένα γερμανικό τραίνο, έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην «Δημοκρατία της Μέρκελ».
Αντί να στρέφονται μακριά από τον ηγέτη τους, όπως θα περίμενε κανείς, οι Γερμανοί συσπειρώνονται γύρω από την Καγκελάριο
Μέχρι στιγμής όμως, αντί να στρέφονται μακριά από τον ηγέτη τους, όπως θα περίμενε κανείς, οι Γερμανοί συσπειρώνονται γύρω από την Καγκελάριο. Μια σειρά από πρόσφατες δημοσκοπήσεις (που διεξήχθησαν πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου) έδειξαν ότι η Μέρκελ είχε σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει από την πτώση που κατέγραψε στο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Η θετική αξιολόγηση της ηγεσίας της έφθασε 59% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» αυτού του μήνα, που διενεργήθηκε από την «Infratest DIMAP» για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Με λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η Μέρκελ, η ηγέτης που οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν μεταξύ αστείου και σοβαρού, Mutti (μαμά), βρίσκεται πάλι σε ανοδική πορεία.
Αυτό δεν πρέπει να γεννά και πολλές εκπλήξεις, καθώς η Γερμανία είναι μια συντηρητική χώρα, όπου οι ψηφοφόροι επιζητούν τη «σταθερότητα», επιβραβεύουν τη «συνέχεια» και «τρέμουν» την αλλαγή. Ωστόσο, με δεδομένη την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της Μέρκελ να ανοίξει τις πύλες της Γερμανίας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες το περασμένο έτος, η πρόσφατη αυτή ανάκαμψη είναι πράγματι αξιοσημείωτη. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο είναι και βιώσιμη.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Μέρκελ είναι να καθησυχάζει την αγωνία του πληθυσμού της
Ακόμα και αν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Μέρκελ είναι να καθησυχάζει την αγωνία του πληθυσμού της γύρω από τα πρόσφατα γεγονότα, το καθηλωτικό αυτό συναίσθημα που οι Γερμανοί αποκαλούν «Angst», είναι την ίδια στιγμή και η «Αχίλλειος πτέρνα» της. Η έκρηξη της βίας στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πρόσφερε μια σκληρή υπενθύμιση του πόσο ασταθές είναι πια το τοπίο. Η επίθεση στο Μονάχου την περασμένη Παρασκευή ακολουθήθηκε από τη δολοφονία με μαχαίρι μιας γυναίκας κοντά στη Στουτγάρδη από έναν Συρίο πρόσφυγα. Επιπλέον, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από ένα φεστιβάλ στη μικρή πόλη Ansbach το βράδυ της Κυριακής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ανθρώπων, κατέστησε το τριήμερο αυτό ως το πιο αιματηρό Σαββατοκύριακο που έχει βιώσει η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της.
Αν και οι επιθέσεις αυτές δεν συνδέονται μεταξύ τους, έχουν εντείνει ακόμη περισσότερο την νευρικότητα στον Γερμανικό λαό. Το γεγονός ότι ο βομβιστής της Ansbach ήταν ένας Σύριος πρόσφυγας του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί δεν βοηθά στο να πείσει τους Γερμανούς ότι οι πρόσφυγες δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια. Η απάντηση της Μέρκελ σε αυτά τα γεγονότα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορούσε να καθορίσει αν οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να την εμπιστεύονται ή θα της στρέψουν την πλάτη.
Η Μέρκελ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από ωρολογιακές βόμβες
Τούτου λεχθέντος, η τρομοκρατία δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Μέρκελ.
«Η Μέρκελ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από ωρολογιακές βόμβες», είπε ο Θόρστερ Μπένερ, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής του Βερολίνου, μιας σημαντικής δεξαμενής σκέψης της χώρας.
Αυτές περιλαμβάνουν την προσφυγική κρίση, το Brexit και τους κλυδωνισμούς στις τράπεζες της Ιταλίας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Ο μεγαλύτερος φόβος όμως για τους Γερμανούς αυτή τη στιγμή είναι όντως η τρομοκρατία, ακολουθούμενη από την επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού στη χώρα, καθώς και από τις εγχώριες εντάσεις σχετικά με τη διαχείριση των προσφύγων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το «Insurer R + V».
Ενώ η Μέρκελ έχει βρει κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις για να απαντήσει σε ορισμένες από τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της, οι περισσότεροι από αυτές έχουν ακόμη πολύ δρόμο ώστε να εξαφανισθούν και το οτιδήποτε θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να πυροδοτήσει εκ νέου την κατάσταση. Όπως για παράδειγμα το πρόσφατο, αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που έδειξε ότι οι απειλές για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αφθονούν.
Ακροδεξιά δυσαρμονία
Η πρόσφατη ανάκαμψη της εικόνας της Μέρκελ ήταν κυρίως το αποτέλεσμα μιας σχετικής ηρεμίας που επήλθε στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού σε συνδυασμό με την συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η οποία σταμάτησε τη ροή των μεταναστών μέσω του Αιγαίου, καθησύχασε, αν και δεν διέγραψε εντελώς, τους φόβους των Γερμανών πολιτών σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα τους.
Η μείωση αυτή στην ροή των προσφύγων συνέπεσε με τη «φαγωμάρα» στο αντι-μεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD).
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ακροδεξιού κόμματος έχουν οδηγήσει στην αισθητή μείωση της υποστήριξης
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ακροδεξιού κόμματος έχουν οδηγήσει στην αισθητή μείωση της υποστήριξης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν τα ποσοστά του να καταρρέουν στο 11%, από 15% που ήταν τον περασμένο Μάιο. Την ίδια στιγμή η συντηρητική συμμαχία της Μέρκελ έχει επανέλθει στο 35%, μετά και την υποχώρηση που καταγράφηκε στις αρχές του έτους (στο 30%).
Το AFD έχει ήδη προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, τονίζοντας τη σύνδεση των δραστών με τους «εισβολείς από τον μουσουλμανικό κόσμο και με τους μετανάστες».
Ωστόσο, όσο σημαντικές κι αν δείχνουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μέρκελ, είναι δύσκολο ακόμη και τώρα να φανταστεί κανείς ένα σενάριο όπου οι Γερμανοί θα εγκαταλείψουν αυτό που οι περισσότεροι από εκείνους θεωρούν ως «τη φωνή της λογικής» στους δύσκολους αυτούς καιρούς.
Η ψυχραιμία -σήμα κατατεθέν της Μέρκελ- έγινε αισθητή και μέσα στο χάος που επικρότησε το περασμένο Σαββατοκύριακο
Η ψυχραιμία -σήμα κατατεθέν της Μέρκελ- έγινε αισθητή και μέσα στο χάος που επικρότησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, που αρχικά χαρακτηρίσθηκε ως μια «τρομοκρατική πολιορκία του Μονάχου», η Καγκελάριος παρέμεινε ήρεμη και δεν εμφανίσθηκε στη δημόσια σφαίρα. Εν μέσω της κακοφωνίας των ψευδών συναγερμών και ανταποκρίσεων τις πρώτες ώρες, οι οποίες και χρειαστηκαν αρκετό χρόνο για να διαψευσθούν από την αστυνομία, το Βερολίνο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλό, ανακοινώνοντας μόνο ότι η Καγκελάριος «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα».
Η Μέρκελ δεν εμφανίστηκε μέχρι την επόμενη μέρα, όταν πια υπήρχε μια πληρέστερη εικόνα του μακελειού στο Μονάχο. Μιλώντας από την έδρα της καγκελαρίας στο Βερολίνο, ο τόνος της φωνής της και η επιλογή των λέξεων της κατέδειξε τη λουθηρανική ανατροφή της, ως κόρη πάστορα: «Στις οικογένειες, στους γονείς και στα παιδιά των θυμάτων που όλα σήμερα τους φαίνονται κενά και παράλογα, θέλω να πω τόσο προσωπικά, οσο εκ μέρους πολλών, πολλών ανθρώπων στη Γερμανία το εξής: Μοιραζόμαστε τον πόνο σας. Σας έχουμε στη σκέψη μας. Υποφέρουμε μαζί σας ... Το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια όλων των πολιτών μας».
Με αυτά τα λόγια, ολοκλήρωσε τη παρέμβαση της, χωρίς να δεχθεί κάποια ερώτηση από τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.
Δεν υπάρχει εναλλακτική
Ακόμα κι αν η πλειοψηφία των Γερμανών δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τους μπορεί να αποτρέψει τον τρόμο που γεννούν αυτές οι επιθέσεις -μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι το 77% των Γερμανών αναμένει περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις- φάνηκε να βρίσκουν παρηγοριά στα λόγια της Μέρκελ.
Άλλωστε, έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς αντιπάλους της
Άλλωστε, έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς αντιπάλους της. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο άνθρωπος που αναμένεται να αμφισβητήσει την Μέρκελ για την θέση του Καγκελάριου, είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλής πολιτικούς της χώρας και πολλοί ακόμη και από τους υποστηρικτές του πιστεύουν ότι δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να κυβερνήσει τη χώρα. Επιπλέον, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να παρουσιάσει μια σοβαρή πρόκληση απέναντι στην Καγκελάριο.
Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ, για να δανειστώ μια από τις αγαπημένες φράσεις της, δεν αντιμετωπίζει κάποια «εναλλακτική λύση».
Το μόνο πραγματικό ερώτημα τώρα πια είναι τι είδους συνασπισμού θα συγκροτήσει μετά τις επικείμενες εκλογές. Αν και περισσότερο από το 40% των Γερμανών εξακολουθούν να ευνοούν τον τωρινό, «μεγάλο» συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, αρκετά κομματικά στελέχη και στα δύο στρατόπεδα θέλουν να το αποφύγουν με κάθε κόστος.
Το μόνο πραγματικό ερώτημα τώρα πια είναι τι είδους συνασπισμού θα συγκροτήσει μετά τις επικείμενες εκλογές
Πολλοί στο Βερολίνο στοιχηματίζουν ότι η Μέρκελ θα επιδιώξει μια συμφωνία με τους Πράσινους. Ενώ το κόμμα των Πρασινων έχει εγκαταλείψει πολλές από τις παλιότερες, ριζοσπαστικές θέσεις του, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο αν θα δεχθεί ποτέ να κυβερνήσει με ένα κόμμα που είναι η επιτομή του κατεστημένου. Κάποια μάλιστα στελέχη του, με σημαντική επιρροή, πιέζουν για μια συμμαχία των «αριστερών δυνάμεων», σε έναν συνασπισμό των Σοσιαλδημοκράτων με το κόμμα των Πρασίνων, καθώς και με το Αριστερό Κόμμα, μια ετερόκλητη συμμαχία πρώην κομμουνιστών.
Η εμφάνιση του AFD στο παιχνίδι έχει περιπλέξει τα μαθηματικά για τις κεντροδεξιές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί γύρω από την Μέρκελ. Ο πρώτος άλλωστε στην προτίμηση τους σύμμαχος, το φιλελεύθερο κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών», είναι σχεδόν απίθανο να κερδίσει αρκετές ψήφους για να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δεσπόζουσα θέση της Καγκελαρίου, τα κόμματα θα πρέπει να προσελκύσουν τόσο τη στήριξη των ψηφοφόρων, όσο και την δική της
Αν και οι γενικές εκλογές απέχουν περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων θα ξεκινήσει ανεπίσημα αυτό το φθινόπωρο, μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δεσπόζουσα θέση της Καγκελαρίου, τα κόμματα θα πρέπει να προσελκύσουν τόσο τη στήριξη των ψηφοφόρων, όσο και την δική της. Για αυτό και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ελάχιστοι θεωρούν ότι η εποχή Μέρκελ θα τελειώσει οποτεδήποτε σύντομα.
«Έχει άλλωστε την πολυτέλεια να είναι σε θέση να επιλέγει εκείνη με ποιους θέλει να συγκυβερνά» είπε ο Μπένερ.
(Φωτογραφίες: EPA/ΑΠΕ και Eurokinissi)
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου