Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Εκλογικό ραντεβού στα τυφλά - Όλα ρευστά στο πολιτικό τοπίο

Η ρευστότητα και η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης και των μνημονίων, ούτε προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. 

Πρόδρομα φαινόμενα αυτής της εξέλιξης υπήρχαν καιρό πριν, αλλά τα κόμματα είτε τα υποβάθμιζαν, είτε τα αγνοούσαν.

Σημάδια σύμπηξης ευρύτερων πλειοψηφικών ρευμάτων δεν υπάρχουν και μολονότι είναι ακόμα νωρίς και οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν κατάλληλο πεδίο για να συσπειρωθεί το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» έμπειροι ερευνητές προειδοποιούν ότι «έχουμε να δούμε σημεία και τέρατα».
Η ταύτιση με τα κόμματα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και όπως επισημαίνουν αναλυτές «κομματικό σύστημα με τόσο χαμηλές ταυτίσεις δεν νοείται»...
 
Παρότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την εικόνα ενός εκλογικού ντέρμπι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά και των δύο παραμένουν χαμηλά και ο συντελεστής μεταβλητότητας που στις εκλογές ήταν στο 60% τώρα κυμαίνεται στο 40 με 60%. Αυτό σύμφωνα με το δημοσίευμα σημαίνει πως κάτω από την επιφανειακή σταθερότητα το εκλογικό σώμα βράζει και ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους ενδεχομένως να ψηφίσει διαφορετικό κόμμα από αυτό που ψήφισε τον Ιούνιο του 2012.
Οι εκλογές μετατρέπονται ένα ραντεβού στα τυφλά για τα κόμματα, καθώς δεν γνωρίζουν στο σύνολό τους το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται.

Η δυναμική του Ποταμιού

Το Ποτάμι ενδεχομένως να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών, για πολύ πιο σύνθετους λόγους από όσους έχουν επισημανθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους. 
Οι ηλικιακά νεότεροι ψηφοφόροι φαίνεται ότι επιλέγουν κόμμα με έναν τρόπο που αποκτά γενεακά χαρακτηριστικά, η ταύτιση είναι τόσο μικρή που σχεδόν χάνεται η επαφή με τα παραδοσιακά κόμματα, το κίνητρο για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν είναι η διαμαρτυρία για αυτό αποτέλεσαν δεξαμενή για την Χρυσή Αυγή και για ολόκληρη την αντιπολίτευση, το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν νέα πολιτικά και κοινωνιολογικά δεδομένα (το Ποτάμι τα αξιοποιεί στο έπακρο) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους πείθει απόλυτα ώστε να μετακινηθούν μαζικά προς τα εκεί. 
Ολα αυτά δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Ποτάμι. Και αντιστρόφως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να κάνουν, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μεγαλύτερη προσπάθεια από το εκλέξουν 35άρηδες γραμματείς στα κόμματά τους αν θέλουν να προσεγγίσουν και να ενσωματώσουν ξανά τους νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους.

Πρώτη η ΝΔ αλλά όλα είναι ρευστά

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research στο ερώτημα «μεταξύ ποιων κομμάτων είστε αναποφάσιστος/η, το 18% δήλωσε ΝΔ, το 16,5% ΣΥΡΙΖΑ, 15% το Ποτάμι, 9,8% Ελιά (ΠΑΣΟΚ), 8,3% ΚΚΕ, 6,8% ΔΗΜΑΡ, 4,5% Χρυσή Αυγή, 3,8% ΑΝΕΛ και 15% άλλο κόμμα.
Στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε στο τέλος;» 
το 15,3% απάντησε ΝΔ, 
το 14,1% το Ποτάμι, 
το 12,9 ΣΥΡΙΖΑ, 
το 7,1% Ελιά (ΠΑΣΟΚ), 3,5% ΑΝΕΛ, 3,5% ΚΚΕ, 3,5% Χρυσή Αυγή, 3,5% ΔΗΜΑΡ και 10,6% άλλο κόμμα.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: