Οι εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας
θεωρούνται και είναι «χριστουγεννιάτικες», καθόσον παρουσιάζουν τη Θεοτόκο να κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα της (να Τον θηλάζει).
Για τον λόγο αυτό, οι εικόνες αυτές είναι πολύ αγαπητές στις νέες μητέρες και ιδιαίτερα σε όσες θηλάζουν.
Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ, στο χωριό Καψαλιανά, 5 χλμ πριν τη Μονή Αρκαδίου.
Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ, στο χωριό Καψαλιανά, 5 χλμ πριν τη Μονή Αρκαδίου.
Το καμπαναριό του αναστήλωσαν πρόσφατα αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού όλος ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί με Προεδρικό Διάταγμα ως υψηλής πολιτιστικής αξίας...
Την εκκλησία αναπαλαίωσε ο αρχιτέκτων Μύρων Τουπογιάννης καθώς και μεγάλο μέρος του μοναστηριακού οικισμού του 16ου αιώνα και μετετράπη στο βραβευμένο ως ιστορικό ξενοδοχείο Historic Hotel στα 100 καλύτερα του κόσμου με Local Character απο τους Sunday Times & το Fodor’s travel guide.
Στο ξενοδοχείο ανήκουν και δύο επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, το Λιοτρίβι του Αρκαδίου και ένας ιδιωτικός ελαιόμυλος. Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Λίγα λόγια για την Εικόνα
Ο εικονιστικός τύπος της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας είναι αξιόλογος, ευρέως γνωστός και λίαν αγαπητός, στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο προικισμένος αγιογράφος που τον δημιούργησε (τον τύπο) τον εμπνεύστηκε από την ευαγγελική διήγηση της Γέννησης του Χριστού (Ματθ. β΄ 1-15, Λουκ. β΄ 1-20) και από το ευαγγελικό εδάφιο: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας» (Λουκ. ια΄ 27).
Η σημαντικότερη απ’ τις υπάρχουσες εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Η εικόνα αυτή αγιογραφήθηκε στην Παλαιστίνη και ανήκε αρχικώς στη Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.
Επάνω της είναι γραμμένο το ομοθεματικό της τροπάριο: «Χρυσοπλοκώτατε πύργε και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε καθέδρα του βασιλέως, ακατανόητον θαύμα πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;».
Ιστορικό της Εικόνα αυτής
Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου.
Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου.
Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία.
Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.
Ο νέος Σάββας την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών «Τυπικαριό», όπου ο ίδιος συχνά διέμενε και όπου υπάρχει μέχρι σήμερα τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου