Θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου ανοίγει από το Φθινόπωρο η Κυβέρνηση, με πρόταση έκπληξη - κατά τις πληροφορίες - που καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για αναπροσαρμογή στο πλαφόν του ποσοστού του 3%, που απαιτείται μέχρι σήμερα για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στη Βουλή, σε 2%.
Η πιθανή αυτή εξέλιξη αναμένεται να αλλάξει άρδην τον πολιτικό χάρτη της χώρας, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα ευνοηθούν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, αλλά και ορισμένα κόμματα της Βουλής που ‘ακροβατούν’ κατά περιόδους σχετικά με το εάν θα τα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.
Η κυβέρνηση θα ανοίξει από Σεπτέμβριο το θέμα του εκλογικού νόμου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ...
συναινέσουν, ώστε ο νέος νόμος να συγκεντρώσει στήριξη από τον απαιτούμενο από την κοινοβουλευτική νομοθεσία αριθμό των 200 βουλευτών, για να ισχύσει από αυτές τις προσεχείς αυτές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.Ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου.
Θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 περιφέρειες του ‘Καλλικράτη’ και ακόμη 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας.
Σύμφωνα με τις μελέτες των επιτροπών που έχει συστήσει σχετικώς ο κ. Ραγκούσης, στη Β´ Αθηνών θα δημιουργηθούν 24 μονοεδρικές περιφέρειες (στη θέση των 42 εδρών που είναι σήμερα) οι οποίες θα ‘καλύπτουν’ τους 35 δήμους του ‘Καλλικράτη’.
Στον Πειραιά (Α´ και Β´ Πειραιώς) θα συσταθούν 9 μονοεδρικές περιφέρειες που θα αντιστοιχούν στους 11 δήμους του ‘Καλλικράτη’- μαζί με τα νησιά. Στην Αττική θα συσταθούν 7 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα εκτείνονται στα γεωγραφικά όρια των 20 ‘καλλικράτειων δήμων’. Στη Θεσσαλονίκη (Α´ και Β´) οι 14 μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχούν στους 17 νέους δήμους.
Ο αριθμός των μονοεδρικών, κατά τ´ άλλα, που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από 1 ως και 5 (Αχαΐα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου