Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τσίπρας: Καταλήψεις χωρίς έλεος - Η δημόσια παιδεία σε ομηρεία


Ξεκάθαρα υπέρ των καταλήψεων, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,  
τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας ανοιχτά τα μέλη της νεολαίας του να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών που θα συμμετάσχουν στα Συμβούλια Διοίκησης.
Με δήλωσή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάσος Κουράκης, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Μαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος επικροτούν την παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά και προτρέπουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλα τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης...

Οι εν λόγω βουλευτές, που είναι αρμόδιοι για θέματα Παιδείας, χαρακτηρίζουν τους νόμους Διαμαντοπούλου και αυτόν που προέκυψε μετά τις αλλαγές στις οποίες προέβη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας, «έκφραση της καταστροφικής αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Επιπλέον κάνουν λόγο για νόμους οι οποίοι είναι απόλυτα ενταγμένοι στη μνημονιακή λογική για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, οι οποίοι «στοχεύουν στη μετατροπή τους σε αυταρχικά και επιχειρηματικά κέντρα παραγωγής εξειδικευμένου προσωπικού αποκλειστικά για φοιτητές που μπορούν να πληρώσουν τις ακριβές σπουδές τους».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ικανοποίησή τους γιατί στον αγώνα κατά του νόμου έχουν κερδηθεί «σημαντικές μάχες» με την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα, αναφερόμενοι στις πρόσφατες άκαρπες εκλογές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά, σχολιάζουν ότι «σηματοδοτείται η συνέχεια του αγώνα». Οι ίδιοι προτρέπουν φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους στα ιδρύματα να εναντιωθούν στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, «που αποτελούν την αρχή του τέλους για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ενημερώνοντάς τους ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους γιατί «οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 πρέπει να ακυρωθούν».

Επιπλέον, οι κ. Κουράκης, Φωτίου, Μαντάς και Αλεξόπουλος δηλώνουν κατά της εφαρμογής του νόμου, ακολουθώντας τη «γραμμή» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κιόλας στιγμή που ψηφίστηκε, επιμένοντας στην ακύρωσή του. Οσον αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης, υποστηρίζουν ότι ευνοούν «τη συγκέντρωση εξουσιών σε μη εκλεγμένα όργανα και πρόσωπα», παρότι στο παρελθόν έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι ο θεσμός των πρυτανικών αρχών και ο τρόπος εκλογής τους έχει οδηγήσει σε φαινόμενα συνδιαλλαγών μεταξύ πανεπιστημιακών και φοιτητών.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ακριβώς για να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα, όπου σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ ομάδες φοιτητών και εργαζομένων μπλόκαραν τις εκλογές, θέσπισε την επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο. 

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε προσφάτως ο κ. Αρβανιτόπουλος, στα ιδρύματα όπου καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με τον παραδοσιακό τρόπο αυτή θα διεξάγεται με τους καθηγητές να ψηφίζουν είτε στέλνοντας επιστολή είτε μέσω Διαδικτύου.





Εύη Πανταζοπούλου
http://www.dimokratianews.gr
politika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: