Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της μεγαλύτερης ΚΟΜΠΙΝΑΣ: «Πού πήγαν τα λεφτά;» αλλά και το πώς άλλαξε η σύνθεση των κατόχων ελληνικού «χρέους»

Ο άσχετος και ο στοχαστής
"Να σημειώσουμε ότι στα ποσά που έχει δανειστεί από το 2010 η Ελλάδα, υπολείπονται άλλα 37 δις ευρώ από το Μνημόνιο 1 και δεν έχει ανοίξει καν το Μνημόνιο 2, από πλευράς κεφαλαίων"
Χρ. Σταϊκούρας, στο κοινοβούλιο 
Μια αναλυτική αναφορά των χρηματικών δόσεων που έλαβε η χώρα και τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε, θα βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα τα τεκταινόμενα!
Χονδρικά υπογράψαμε για 110 δις με το 1ο μνημόνιο και 130 δις με το 2ο!
Άρα πήραμε μόνο τα 73 δις, αφού υπολείπονται άλλα 37 δις ευρώ όπως μας είπε ο κ. Σταϊκούρας,και μάλιστα μόνο από το 1ο Μνημονίο, έως σήμερα;
Γιατί το reuters γραφει:


"Έως και συνταρακτικά τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από ερώτηση του βουλευτή (της Ν.Δ.) Προκόπη Παυλόπουλου. 

Διότι αποκαλύπτουν «πού πήγαν τα λεφτά» που μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, αλλά και το πώς άλλαξε η σύνθεση των κατόχων ελληνικού «χρέους» ανάμεσα στο τέλος του 2009 και στο τέλος του 2011, οπότε και ξεκίνησε πρακτικά η διαδικασία του μεγάλου «κουρέματος», που έχει μείνει γνωστό ως PSI
Oι αριθμοί είναι αμείλικτοι
Στο τέλος του 2009, ο εγχώριος τομέας, περιλαμβανομένης και της Τ.τ.Ε., είχε στην κατοχή του ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, ενώ
οι ξένες τράπεζες και λοιποί φορείς κατείχαν… 145 δισ. ευρώ
Εν ολίγοις, αν το «κούρεμα» γινόταν τότε, οι απώλειες θα ήταν συντριπτικά
εις βάρος των ξένων συμφερόντων και όχι των ελληνικών, ενώ η εξοικονόμηση χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. 

Στο τέλος του 2011, όμως, ο εγχώριος τομέας (κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) είχε στην κατοχή του 86,2 δισ. ευρώήτοι περίπου 25 δισ. ευρώ περισσότερα
Από την άλλη πλευρά, τα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, την ίδια ημερομηνία, είχαν περιορίσει την έκθεσή τους μόλις σε … 35 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 110 δισ. ευρώ λιγότερα!
Όπως ίσως θα προσέξατε, εδώ προκύπτει κι ένα σημαντικό «κενό». 
Το σύνολο ελληνικών ομολόγων που ήταν στην κατοχή του εγχώριου και του ξένου τομέα, 
στο τέλος του 2009, ήταν κάτι παραπάνω από 200 δισ. ευρώ
Στις 31/12/2011, όμως, το σύνολο εγχώριου και ξένου τομέα (με τον εγχώριο τομέα να έχει τα σκήπτρα) μόλις ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, πάντα με τους αριθμούς του κ. Σταϊκούρα. 
Η διαφορά που προκύπτει, έστω και «μπακάλικα», είναι περίπου 80 δισ. ευρώ, τα οποία αποπλήρωσε σε αυτό το μεσοδιάστημα των δύο ετών η χώρα μας, με την ΕΚΤ να έχει κι εκείνη «αγοράσει» ένα σημαντικό ποσό, όμως πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία των ομολόγων μας ( περίπου στο 50-60% αυτής )... 
Με απλά λόγια, λοιπόν, 
η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων που δανείστηκε η χώρα μας από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ (πέραν της κάλυψης του πρωτογενούς ελλείμματος) πληρώθηκε σε τοκοχρεολύσια, υπέρ των ξένων ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία μάλιστα το ίδιο διάστημα πουλούσαν ελληνικούς τίτλους που είχαν στην κατοχή τους, με αγοραστές (ποιος άλλος άραγε θα αγόραζε;) εγχώριες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. "
 
ΥΓ: Στη φωτό δίπλα, οι υπερασπιστές - θεματοφύλακες των ασφαλιστικών ταμείων, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, χειροκροτούν τον μεγάλο εμπνευστή - στοχαστή της όλης... προσπάθειας! 

Ακούει κανείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: