Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Κόντρα για τον κρατικό δανεισμό

Η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στο επίκεντρο βρέθηκε ο δανεισμός του κράτους, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά και πάλι για κρυφό δανεισμό και την κυβέρνηση να απαντά πως «κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».


O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός, απορρίπτοντας και σχετικά δημοσιεύματα, και καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ:

«Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός. Κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους, η έλλειψη γνώσης εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πρόβλημα της χώρας».



Εκλογές 2009 - Σποτ 12



Ο κ. Παπαθανασίου διευκρίνισε πως τα ECPs (Euro Commercial Papers), μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε ο δανεισμός, εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνάπτονται με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς.



Επισημαίνει ακόμη πως είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμειακής διαχείρισης και εξυπηρετεί την κάλυψη των έκτακτων ταμειακών ελλειμμάτων και μάλιστα με κόστος σχεδόν μηδενικό σήμερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές, όπως αναφέρει.



«Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι συνθήκες επιτρέπουν τη δυνατότητα χρήσης αυτού του εργαλείου, δεν έχει λογική να καλύπτουμε βραχυπρόθεσμο ταμειακό έλλειμμα από τα διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μας αποδίδουν περισσότερο από το κόστος των ECPs. Όπως επίσης, δεν έχει λογική και η έκδοση, για τον λόγο αυτό, νέων μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα ECPs. Είναι κάτι ανάλογο με τον τρόπο που καλύπτουν καθημερινά και οι τράπεζες τα έκτακτα ταμειακά τους ελλείμματα στη διατραπεζική αγορά» προσθέτει.



Καταλήγοντας επιτίθεται και πάλι στο ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ, ούτε και πρόκειται να κρύψει την πραγματικότητα όσον αφορά το δημόσιο χρέος και το ύψος του δανεισμού. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλους».



ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: