Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Δεν έπεισε ο κ. Παπανδρέου

Μέσα σε μια λαμπρή τελετή, που περισσότερο θύμισε εορταστική εκδήλωση και λιγότερο ένα διάγγελμα απελπισίας – γιατί τέτοιο ήταν - ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσπάθησε περισσότερο να πείσει τους ξένους, που είχαν στρέψει τις κεραίες τους στην Αθήνα, για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων και λιγότερο του Έλληνες πολίτες οι οποίοι αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργό πήραν χαρτί και μολύβι να δουν τι θα πληρώσουν.

Το ζητούμενο ήταν να πειστούν οι ξένοι και όλοι περίμεναν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την συμπεριφορά των αγορών σήμερα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το spread των ομολόγων.  Οι ενδείξεις μόνον θετικές δεν είναι, καθώς το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 257 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου Bund, συγκριτικά με τις 231 μονάδες βάσης που ήταν την...
προηγούμενη συνεδρίαση.
Παράλληλα ιδιαίτερα αυστηρό ήταν το μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, καθώς μέσω του αρμόδιου επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια, τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει συγκεκριμένα μέτρα τον Ιανουάριο με στόχο, όπως ανέφερε ο κ. Αλμούνια "την ταχεία δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας".
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι: "Περιμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας, που αναμένεται κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση το 2010 και θα διασφαλίσουν την ταχεία προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση και την υλοποίηση των μέτρων".
Το "χαστούκι" της ημέρας ήρθε από τον πρόεδρο του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου IFO, Χανς-Βέρνερ Σιν, o οποίος παρομοίασε την Ελλάδα με την Lehman Brothers. Συγκεκριμένα ο κ. Σιν ανέφερε: "Η ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί λόγω της Ελλάδας. Είναι πολύ μικρή για αυτό. Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Lehman Brothers".
Αναλύοντας τα δεδομένα από τις διεθνείς αγορές, μια ημέρα από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα δεν έπεισε τις διεθνείς αγορές οι οποίες δείχνουν επιφυλακτικές στην ανακοίνωση των μέτρων. Ενδιαφέρον αναμφίβολα παρουσιάζει το ιδιότυπο "Roadshow" του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε τρεις ημέρες θα "γυρίσει" όλη την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να κατευνάσει τους ξένους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: