Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Στις αγορές αρέσουν τα αδιέξοδα…

Αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα σταματούσε να παριστάνει ότι δεν ξέρει ποια κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει. 
Οπότε το φορτίο που σκίαζε ομόλογα και αγορά θα γινόταν ελαφρότερο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάνω από την ελληνική αγορά δεν επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη η διορθωτική φάση των διεθνών αγορών. 
Ακόμη και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της ελληνικής αγοράς λόγω πρόσφατων πιέσεων θα χρειαστεί το χρόνο του για να εκδηλωθεί. 
Αν εκδηλωθεί...
Δεν χρειάζονται βιασύνες... 
Εξάλλου από το Φθινόπωρο σχεδιάζουμε τις χειμερινές διακοπές...
Τα προβλήματα στο χρηματιστήριο προκύπτουν από την υπερβολική σιγουριά που εμπνέουν τα οφθαλμοφανή. Αν τα οφθαλμοφανή έχουν να ...
...κάνουν και με τη λογιστική, τότε η εξαπάτηση μοιάζει παραπάνω από σίγουρη, καθώς οι αριθμοί λόγω της ακρίβειας που τους διακρίνει, είναι ο ασφαλής τρόπος παραπλάνησης.
Μοιάζουν κατά τι με το ρόλο που παίζουν οι λεπτομέρειες στις μεθόδους προπαγάνδας.
Το 1999-2000 τα αντικειμενικά κριτήρια έδειχναν μόνο προς μια κατεύθυνση.  Σήμερα δείχνουν προς την άλλη...
Αν ξέρει κάποιος πότε μια μετοχή είναι ακριβή και πότε φθηνή, τότε οι ελπίδες να κερδίσει είναι περιορισμένες
Τα αντικειμενικά κριτήρια βραχυπρόθεσμα οδηγούν σε τραγικές παρεξηγήσεις. Τα αντικειμενικά κριτήρια και η λογική μόνο μακροπρόθεσμα επιβεβαιώνονται στις χρηματιστηριακές αγορές.
Σήμερα, μάλλον από το 2008 και μετά, το σενάριο που μας παίζουν οι opinion leaders είναι αυτό του αδιεξόδου της παγκόσμιας οικονομίας. Αντικειμενικά οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν...
Αν ο κάθε μισοανήξερος στα πέρατα του παγκόσμιου χωριού είναι σε θέση να έχει καταλάβει γιατί το παγκόσμιο χρέος είναι μια θηλιά που ήδη σφίγγει το λαιμό της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι ασφυξίας, τότε οι αγορές δικαιούνται να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από αυτόν.
Λένε ότι υπάρχει κάτι καλύτερο από μια αγορά που ανεβαίνει εν μέσω καλών ειδήσεων. Πρόκειται για μια αγορά που ανεβαίνει εν μέσω κακών ειδήσεων. Την είδαμε το 2009...
Τώρα σειρά έχει να δούμε μια αγορά να διορθώνει εν μέσω καλών ειδήσεων...
Το ζητούμενο είναι αν πριν το τέλος του πρώτου πάνω του W θα έχουμε και νέο υψηλό ή αυτό του Ιανουαρίου ήταν και περιμένουμε το επόμενο σκέλος...
Βλέποντας και κάνοντας... 
Το χρηματιστήριο ούτως ή άλλως είναι ένα παιγνίδι παρατήρησης και αναμονής μέχρι ακραίας ακινησίας. 
Γι΄αυτό τα χαρτοφυλάκια δεν πρέπει ούτε να μηδενίζονται όταν γίνονται ρευστοποιήσεις, ούτε να «φουλάρονται» στις αγορές. 
Η λογική του 100% από την μια ή την άλλη πλευρά είναι λογική τζόγου, οδηγούν σε ψυχολογική πίεση, αυτή σε βεβιασμένες κινήσεις..
Όλα αυτά σε απώλειες ψυχραιμίας, ποιότητας ζωής και χρημάτων...
Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: