Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Εύσημα για τα μέτρα από Αλμούνια..!

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Βρυξέλλες

Τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ενημέρωσε για τα προχθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τον Ισπανό επίτροπο και για την πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο το 2009, όπου ο αριθμός των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης (21.920) θα είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις νέες προσλήψεις (12.000).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Αλμούνια θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς την κατεύθυνση που είχε ζητήσει η
Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας.
Πάντως, ο κ. Αλμούνια εξακολουθεί και μετά τη χθεσινή συνάντηση να επιμένει στις προβλέψεις της Κομισιόν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόνο 0,2% έναντι αύξησης 1,1% που προβλέπει η κυβέρνηση.


Αναφορικά με την εισήγηση του κ. Αλμούνια για την είσοδο της Ελλάδας σε κοινοτική επιτήρηση, η οποία θα ανακοινωθεί την Τρίτη, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η Επιτροπή θα δώσει στη χώρα μας μόνο δύο χρόνια για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010.
Από κυβερνητικής πλευράς αποδίδουν την εμμονή του κ. Αλμούνια στη χορήγηση διετίας στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα μεταξύ των τεσσάρων χωρών που θα οδηγηθούν σε κοινοτική επιτήρηση.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αρκετά, αλλά όπως τόνιζαν, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Τέλος διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα, η οποία έχει ήδη δανεισθεί το 50% των αναγκών της.
Παραδείγματα από την κυβέρνηση
Της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα που προβλέπει οικονομικά βοηθήματα αντί αυξήσεων υπεραμύνεται η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Σε παραδείγματα που επεξεργάστηκε και ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υποστηρίζεται ότι με τα επιδόματα αντί αυξήσεων επωφελούνται οι υπάλληλοι που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές έως 1.700 ευρώ, και οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές έως 1.100 ευρώ.
Ωστόσο, για να προκύψει όφελος, τα οικονομικά βοηθήματα συγκρίνονται με σενάρια αυξήσεων 1,5% στους μισθούς, και 2% στις συντάξεις, 1,8% σε μισθούς και συντάξεις και 2% στους μισθούς και 2,5% στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν επιλεγόταν η πολιτική των οικονομικών βοηθημάτων, οι αυξήσεις θα ήταν από 1,5-2% στους μισθούς και από 1,8%-2,5% στις συντάξεις.
Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: