Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ο Τρισέ πιστεύει ότι βρίσκεται "κοντά στην ανάκαμψη" η παγκόσμια οικονομία...

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κοντά στο μηδέν το 2009, ενώ μια «ανάκαμψη» θα υπάρξει το 2010, διευκρίνισε. Η παγκόσμια οικονομία προσεγγίζει «τη στιγμή της ανάκαμψης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των δέκα μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου (G-10), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βασιλεία της Ελβετίας.
«Πλησιάζουμε τη στιγμή που θα υπάρξει μια ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Τρισέ στο τέλος της διμηνιαίας συνόδου της G-10 στην έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI).

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κοντά στο μηδέν το 2009, ενώ μια «ανάκαμψη» θα υπάρξει το 2010, διευκρίνισε ο κ. Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα «θετικά» στοιχεία - τα μέτρα που ελήφθησαν από τις διάφορες κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η μείωση της τιμής του πετρελαίου - «δεν έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη» μέχρι στιγμής, συνέχισε.
«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση των αρχών, των κυβερνήσεων, να μην αφήσουν να ναυαγήσουν θεσμοί συστημικής σημασίας», πράγμα που συνιστά «μια πολύ ισχυρή δέσμευση η οποία δεν έχει ληφθεί πλήρως υπόψη από τις αγορές», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη.


emprosdrama.blogspot.com από exastal


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
χωρίς σχόλια Tuesday, 10 March 2009 9:00 am Σε μια πρόβλεψη - σοκ για την πορεία της κρίσης και κυρίως για τις προοπτικές ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι "Σοφοί" της τράπεζας εκτιμούν πως το τρέχον έτος, όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα ανάκαμψης, ή έστω ανάσχεσης των ρυθμών διολίσθησης στην ύφεση του συνόλου των ανά τον κόσμο οικονομιών, αλλά τουναντίον το 2009 θα καταγραφεί συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο!





Οι προβλέψεις αυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες μόνον ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών οικονομίας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας των σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη, της περίφημης G20 , που πραγματοποιείται το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Παγκόσμια Τράπεζα φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των πλέον απαισιόδοξων προβλέψεων! Με κρίσιμους πυλώνες του προβλήματος την δραματική υποχώρηση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής (το 2009 αναμένεται χαμηλότερα κατά 12% με 15% σε σχέση με το 2008) και η κατακρήμνιση του παγκόσμιου εμπορίου που πιθανότατα θα κλείσει το 2009 στα χαμηλότερα "τελικά νούμερα" των τελευταίων 80 ετών.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μείζον πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες κι αυτές του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, για τις οποίες υπολογίζεται πως μόνο μία στις 4 έχει τα αποθέματα για να αποτρέψουν μια νέα αύξηση της φτώχειας, δηλαδή μια επικείμενη ανθρωπιστική κρίση!