Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου – πρ. Βουλευτή Δράμας
Η ‘τηλεοπτική δημοκρατία΄ ή άλλως τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), τους τελευταίους μήνες, έχουν αναγάγει σε επιστήμη την μετατροπή του ασήμαντου σε βαρυσήμαντου. Αφού έσπειραν τον πανικό στους πολίτες με αρνητικούς αντίκτυπους στην αγορά, μειώνοντας την εμπορική κίνηση στα καταστήματα, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, ολοκληρώνουν το έργο τους και με την εκλογολογία. Η εκλογολογία προκαλεί μεγάλο κακό στη χώρα, σταματά την δυναμική που αναπτύσσεται, μεταθέτει τις όποιες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει κάποιος πολίτης και αποτελεί αναμφίβολα ευθεία βολή προς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Οι Κασσάνδρες για άλλη μια φορά λειτουργούν αρνητικά απέναντι στην κρίση προσπαθώντας να ενισχύσουν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Ξεκίνησαν τον πόλεμο και τον συνεχίζουν, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε επιτήρηση, ότι προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι δεν θα αγορασθούν τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και γενικά ότι η οικονομία μας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, αν δεν κατέρρευσε, καταρρέει!
Κατά την προσωπική μου άποψη η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτικότερη από αυτές της Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Ισπανίας και Βελγίου. Επίσης η Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία των Η.Π.Α., η οποία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών.
Όλα αυτά αναφέρονται σε έκθεση-μελέτη της Royal Bank of Scotland, ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο επισφαλής από ότι πολλοί πιστεύουν, από τις προαναφερόμενες χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, αναλύει και αποδεικνύει στην έκθεση της η συγκεκριμένη Τράπεζα, κόντρα σε όλα αυτά που ακούγονται από τα ΜΜΕ, στην χώρα μας!
Οι επιδόσεις της Ελλάδας αποτέλεσαν θετική έκπληξη ακόμα και στους ίδιους τους αναλυτές της τράπεζας, ωστόσο από τα κριτήρια που έθεσαν για την έρευνα τους, η χώρα εμφανίζει χαμηλό δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλές ζημιές εξαιτίας της κρίσης και μικρές ανάγκες χρηματοδότησης.
Τα πλεονεκτήματα αυτά, αντισταθμίζονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, αρκετά καλές είναι οι επιδόσεις του Τραπεζικού κλάδου και στο κριτήριο της χρηματοδότησης, αφού η εξάρτηση του από την αγορά χονδρικής και τη διατραπεζική είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο όμως το Δημόσιο χρέος είναι ανάμεσα στα υψηλότερα της Ευρωζώνης αγγίζοντας επικίνδυνα στο 100% του ΑΕΠ.
Πολύ σωστά η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα σταθερότητας, αποφάσισε ότι το κυρίαρχο θέμα δεν είναι ο περιορισμός των ελλειμμάτων, αλλά η αποφυγή των κοινωνικών επιπτώσεων στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα με παράλληλη διασφάλιση της ανάπτυξης.
Απαιτείται περαιτέρω πίεση στις Τράπεζες για να ενισχύσουν την ρευστότητα της αγοράς, οι οποίες σύμφωνα και με την έκθεση της Royal Bank of Scotland δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αφού ο κλάδος τους έχει καλές επιδόσεις!
Απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης τους στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ, το οποίο δεν αρέσει στους τραπεζίτες και δεν το προωθούν φέροντας διάφορα προσχήματα, καθώς επίσης και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα!
Όσο αφορά το ΤΕΜΠΕ θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία ένταξης μιας επιχείρησης, στο πρόγραμμα. Θα μπορούσε να εντάσσεται μια επιχείρηση πρώτα στο σχετικό πρόγραμμα, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και κατόπιν έχοντας την έγκριση στα χέρια της η επιχείρηση να απευθύνεται στα πιστωτικά ιδρύματα. Τότε οι ρόλοι θα αντιστρέφονταν, οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιά θα χρηματοδοτήσει την συγκεκριμένη επιχείρηση!
Απαιτείται αύξηση των χρηματικών ποσών και επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Κυρίως χρειάζεται άμεση υλοποίηση του ΕΣΠΑ του οποίου οι πόροι σε ποσοστό 80%, προέρχονται από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία σε ποσοστό επίσης 80% θα κατευθυνθούν στην περιφέρεια!
Απαιτείται άμεση υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης και μείωσης της ανεργίας με παράλληλη επιδότηση της εργασίας. Άμεση εφαρμογή του άρθρου 9 του Αναπτυξιακού Νόμου 3299, παρ.4 περί ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων και επιχορήγησης μέχρι 40%, για τα πρώτα πέντε χρόνια, του λειτουργικού τους κόστους ( υπηρεσίες νομικές, διοικητικές, συμβουλευτικές, δαπάνες για τόκους, μίσθωσης εγκαταστάσεων/εξοπλισμού, δαπάνες ενέργειας, μισθοδοσίας συμπεριλαμβανομένων των εισφορών, φόρων κλπ ). Η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο μέτρο!
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, επομένως οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν έχουν ορίζοντα τετραετίας. Σήμερα οι πολίτες σε μεγάλα ποσοστά που φθάνουν το 65% δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στους επιχειρηματίες, οι οποίοι τρομάζουν στην σκέψη, ότι διαρκούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μπορεί να οδηγηθούμε σε διπλές εκλογές, έχοντας μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο τεσσάρων μηνών.
13/2/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου