Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Η δαιμονοποίηση της “αντίπαλης” παράταξης

Την αφορμή για να γράψω τούτο το κείμενο την πήρα διαβάζοντας άρθρο του κ. Δημήτρη Καραμήτσα στο καλό ιστολόγιο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ιδιαίτερα με εξόργισε η γενίκευση του αφορισμού, ο μηδενισμός του έργου και η διαχρονική δαιμονοποίηση μιας ολόκληρης παράταξης, που εκπροσωπεί το ήμισυ του Ελληνικού λαού κι έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Ελλάδα. Κι αυτό εξαιτίας της πραξικοπηματικής, ομολογουμένως, απόφασης του Πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή! Πάντως, η απόφαση αυτή που κι εγώ καταδίκασα ήταν μέσα στα όρια της νομιμότητας, γι’ αυτό άλλωστε και την υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια παραθέτω δύο γενικούς αφορισμούς από το άρθρο, που είναι άκρως μηδενιστικοί, παθιασμένα μισαλλόδοξοι, και διχαστικοί και δηλητηριάζουν την ψυχή του αναγνώστη:

«Η ελληνική δεξιά, από τον καιρό των αριστοκρατικών κομμάτων της αρχαιότητας μέχρι σήμερα, έχει μία μόνιμη τάση να αποφεύγει και να πολεμά την δημοκρατία.»
«Η Νεοελληνική Δεξιά δεν αντέχει την Δημοκρατία, έστω αυτή την λίγη και ψευδεπίγραφη.»


Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε στην πρόσφατη (9/5/2009) ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στην 4η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, η οποία ήταν ένα μηδενιστικό σοσιαλιστικό παραλήρημα με ισχυρές δόσεις μίσους προς την “αντίπαλη” παράταξη. Κάποιοι αθεράπευτα ρομαντικοί που νόμιζαν ότι Σοσιαλισμός σημαίνει πάνω απ’ όλα πολιτικό ήθος, απογοητεύθηκαν για μια ακόμη φορά από τον αρχηγό τους. Παραθέτω χαρακτηριστικές φράσεις για ν’ αναπτερωθεί το ηθικό σας και να βγείτε από την κατάθλιψη. Εκτός κοσμογονικού απροόπτου, όπου νάναι θα ξημερώσει πράσινη μέρα και για την Ελλάδα!

Είπε και ελάλησε, λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου: «Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα, θα αλλάξουμε την Ευρώπη, θα φέρουμε ξανά ελπίδα.»
Άραγε τι θ’ αλλάξει; Θα κατεβάσουν οι τράπεζες τα ληστρικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών από το 15% στο 5%, τώρα που έφτασαν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων στο 2% και τα πάνε για μηδενισμό; Θα βγάλουν τις κουκούλες οι κουκουλοφόροι για να υπογράψουν κοινωνική ειρήνη; Θα σταματήσουν οι καταλήψεις και οι βανδαλισμοί στα σχολεία και στα πανεπιστήμια; Μα όλα αυτά προϋπήρχαν της πενταετίας του Καραμανλή. Και θ’ αποκατασταθεί άραγε η τάξη, η ασφάλεια και η καθαριότητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας;

Μήπως με τον επερχόμενο "σοσιαλισμό" όλοι οι άστεγοι λαθρομετανάστες, που ήρθαν, έρχονται και θα έρχονται στη χώρα μας, θα στεγαστούν σε εργατικές πολυκατοικίες και θα λαβαίνουν επίδομα ανεργίας και δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ώστε να μην καταφεύγουν στην παρανομία; Θα δώσει άραγε ο κ. Παπανδρέου αύξηση σε μισθούς και συντάξεις που τις καθήλωσε ο κ. Καραμανλής; Θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές των μεσαίων εισοδημάτων; Θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές των υψηλών εισοδημάτων; Δυστυχώς δε μας είπε τίποτα το συγκεκριμένο γι’ αυτά. Ούτε πώς θα κλείσει τη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων μας είπε. Τις λεπτομέρειες τις κρατάει για κατόπιν εορτής, ακριβώς όπως κάνει και ο “αντίπαλός” του.

Άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου είναι το εξής:
«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη. Είναι μάχη του σοσιαλισμού, μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στους μύθους, στα δόγματα του νεοσυντηρητισμού. Αυτά που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, αυτά που έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα.»
Ώστε Σοσιαλισμός=Δημοκρατία! Οι άλλοι είναι οι νεοσυντηρητικοί μυθομανείς. Αυτοί δεν είναι δημοκράτες, κι ας εκλέχτηκαν από το λαό. Τι είναι; Είναι "νεοσυντηρητικοί", δηλαδή το αντίθετο των "προοδευτικών" που είναι οι σοσιαλιστές, παρόλο που με όλη την καλή μου θέληση δεν μπορώ να βρω διαφορά στις επιλογές και τις αμαρτίες της σοσιαλιστικής οκταετίας του κ. Σημίτη και της νεοσυντηρητικής πενταετίας του Καραμανλή.

Τι να σας πω, με πιάνει αλλεργία όταν ακούω κάποια κόμματα να αυτοαποκαλούνται "δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις" της χώρας. Βέβαια, για να μην τους αδικήσουμε, αν είναι "πρόοδος" η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων, αν είναι "πρόοδος" να γίνει το κέντρο της Αθήνας γκέτο λαθρομεταναστών και άσυλο διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, αν είναι "πρόοδος" να δώσουμε μερικά στρέμματα γης στους γείτονές μας χάριν της ειρήνης, τότε ναι, οι αυτοαποκαλούμενοι σοσιαλιστές είναι όντως προοδευτικοί.
Προσέξτε κι ένα ακόμη μαργαριτάρι: «Είναι δίλλημα καθαρό: Συντηρητικοί και Νέα Δημοκρατία ή Σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;» Από τη μια ο Σοσιαλισμός και η Δημοκρατία και απέναντι η βαρβαρότητα! Δε βλέπω την ώρα και τη στιγμή ν’ απαλλαγούμε από τη βαρβαρότητα! Και πώς θ’ απαλλαγούμε; Μα το είπε, ο κ. Παπανδρέου, πιο κάτω:

«Η νίκη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις κάλπες του Ιουνίου, θα είναι νίκη για την Ευρώπη που σέβεται τον πολίτη (…). Και θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό που εμείς λέμε πρότυπο της “πράσινης ανάπτυξης”(…).
Ένα πρότυπο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, τώρα που χρειάζεται να αναμορφωθούν οι παγκόσμιοι θεσμοί και να υπάρξει παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση.»


Ώστε λοιπόν οι παγκόσμιοι θεσμοί χρειάζεται ν' αναμορφωθούν για να υπάρξει παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση! Ό,τι καταλάβατε, κατάλαβα. Κι ό,τι φανταστήκατε, φαντάζομαι… Κι αφού ο κ. Παπανδρέου αναθεμάτισε τη νεοσυντήρηση που το μόνο που κατάφερε ήταν «να συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο και τεράστια εξουσία στα χέρια των ολίγων, στα χέρια των ισχυρών, στα χέρια εκείνων που τελικά έφεραν την κρίση, την ανισότητα και την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής», διακήρυξε:
«Εμείς, οι σοσιαλιστές, διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για έξυπνη, “πράσινη ανάπτυξη” και απασχόληση.(….) Ζητάμε τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον περιορισμό των επισφαλειών, με έναν τρόπο που θα εγγυάται ότι, μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα στηριχθεί επιτέλους η πραγματική οικονομία, η μικρομεσαία επιχείρηση, και δεν θα πρόκειται μόνο για το βόλεμα των τραπεζιτών.»

Μα για τη “διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας” έδωσε και ο κ. Καραμανλής τα 28 δις στις τράπεζες, πράγμα για το οποίο ο κ. Παπανδρέου του επιτέθηκε δριμύτατα. Ώστε τα ίδια θα κάνει κι εκείνος, αν χρειαστεί! Κι ο οραματιστής σοσιαλιστής κ. Παπανδρέου επανέλαβε: «Ζητάμε... Την προώθηση κάθε μέτρου για την εξασφάλιση της ισότητας απέναντι στους πολίτες, χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, ηλικίας, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή εθνότητας.»

Ισότητα ανεξαρτήτως εθνότητας! Πόσες εθνότητες άραγε θ’ ανακαλύψει (κατασκευάσει) ο κ. Παπανδρέου στην Ελλάδα; Αυτές οι εθνότητες είναι παλιές ή καινούριες; Κι αν είναι καινούριες, που δημιουργήθηκαν με την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα μας, θα φορολογούνται κι αυτοί λόγω ισότητας; Θα υπηρετούν κι αυτοί στο στρατό λόγω ισότητας; Και μια και θα έχουμε ισότητα των θρησκειών, θα πληρώνουμε άραγε με τους φόρους μας τους μισθούς των λειτουργών τους, όπως πληρώνεται και ο Ορθόδοξος κλήρος, ή θα πάψει να πληρώνεται από το κράτος ο τελευταίος; Για να έχουμε ισότητα, ντε! Ως προς την ισότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού, θα επιτρέψει στους ομοφυλόφιλους να υιοθετούν και παιδιά; Τα πλατωνικά ζευγάρια θα συμπεριληφθούν στην ισότητα;

Σχετικά με τους μετανάστες, ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων: «Η ένταξη των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική για την οικονομική μας ανάπτυξη, είναι σημαντική για την επιβίωση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, λόγω της αναστροφής της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, αλλά είναι και σημαντική, διότι φέρνουν, και αυτοί με τη σειρά τους, έναν δυναμισμό με τη συνάντηση των πολιτισμών. Οφείλουμε πολλά στους μετανάστες. Γι' αυτό κι εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε καθιερώσει την ισότιμη συμμετοχή τους στο Κίνημά μας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.»

Να λοιπόν τι τρόπο βρήκε ο κ. Παπανδρέου για την αναστροφή της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού! Αυτό θα πει "πρόοδος"! Και υψώνοντας τους τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφώνησε:
«Και θα συνεχίζω να το λέω στο εξωτερικό, όπως θα συνεχίζουμε να λέμε:
Κάντε τόπο να περάσει αυτή η πραγματική Ελλάδα, που ασφυκτιά.
Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα.»
Κάντε τόπο, βρε παιδιά! Κάντε στην άκρη να περάσει η πράσινη Ελλάδα του κ. Παπανδρέου για να μας εκσυγχρονίσει! Άλλωστε ο κ. Καραμανλής απέτυχε. Τι να του πρωτοθυμηθούμε…

Αυτά τα λίγα για το λαϊκισμό και τη δημαγωγία! Αυτά τα λίγα για το “δημοκρατικό” διχασμό του έθνους και τον αλληλοσπαραγμό. Αυτά για ένα μοντέλο “δημοκρατίας" που εκτρέφει το μίσος, ευθύνεται για πολλές εθνικές συμφορές, και προοιωνίζεται την πλήρη αποσύνθεση ενός ήδη υπό παρακμή κράτους και πολιτισμού. Αυτά τα λίγα για την αλαζονεία της εξουσίας και τον κομματικό αλληλομηδενισμό. Λυπάμαι, αλλά με τέτοιο πολίτευμα δεν βλέπω πώς η χώρα μπορεί ποτέ να πάει μπροστά. Ανησυχώ και δεν μπορώ να το κρύψω.

“Τι προτείνεις;” με ρωτούν κάποιοι. Σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα διατυπώσει μερικές σκέψεις για ένα άλλο μοντέλο Δημοκρατίας, όχι βέβαια πως έχω την ψευδαίσθηση ότι θα τις προσέξει κανείς. Ευτυχώς, πατάω γερά στα πόδια μου. Απλά τις κατέγραψα σαν απάντηση σ’ εκείνους που με ρωτούν ποια θα μπορούσε να ήταν η λύση. Ω, πόσο βάρβαρη και διαβρωτική είναι τούτη η Δημοκρατία του μίσους και του διχασμού! Δεν ωφελεί να καταναλώνει κανείς χρόνο και ενέργεια για να επιχειρηματολογεί υπέρ του ενός ή κατά του άλλου κόμματος ενός εγγενώς άρρωστου πολιτικού δέντρου που κάποιοι ονόμασαν "Δημοκρατία."

Τι ωφελεί να βγάζεις ακτινογραφίες των σάπιων καρπών ενός άρρωστου δέντρου; Το πρόβλημα είναι στις ρίζες του. Κι αν δε βρεις το φάρμακο να εξυγιάνεις τις ρίζες ο καρπός του δε θα είναι ποτέ εύγευστος και υγιεινός. Κι όταν η ασθένεια προσβάλει και τον κορμό του δέντρου, εκείνο θα σωριαστεί κάτω, και θα είναι ο κρότος αυτού μεγάλος… Μήπως δεν είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο; Κι όταν ο εξωτερικός εχθρός δει το μοιραίο να πλησιάζει και εφορμήσει για να ξυλευτεί, πιο άραγε κομμάτι της Ελλάδας θ’ αντισταθεί σθεναρά; Το πράσινο, το γαλάζιο, το κόκκινο, το πορτοκαλί ή το μαύρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: