Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Νίμιτς: Οχι στην επιβολή χρονοδιαγραμμάτων

Περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ΣκοπιανόΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων στις διαπραγματεύσεις. εμφανίστηκε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων στις διαπραγματεύσεις.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, αφού τόνισε πως δεν πιστεύει σε προθεσμίες πρόσθεσε: «Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι' αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».Ο κ. Νίμιτς γνωστοποίησε πως προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας». Κληθείς να διευκρινίσει χθεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, τόνισε πως «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, σημείωσε πως η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες του και εκείνος θα είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές. «Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων» συμπλήρωσε.Ο κ. Νίμιτς ακολούθως συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως είπε ο Αμερικανός διαπραγματευτής, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, «έγινε μια καλή συζήτηση».


Ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις νέες του προτάσεις, ούτε τις ανέφερε προφορικά. Τις έχει παραδώσει στην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από την οποία θα ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σήμερα, έγιναν δυο προσπάθειες να συνομιλήσουν η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Παπανδρέου, αλλά και τις δυο φορές ο ένας εκ των δύο ήταν απασχολημένος. Η συνομιλία εκκρεμεί για σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: