Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

"Πράσινη ανάπτυξη" vs "οικονομικής ανάπτυξης"


Με πολλές υποσχέσεις, αλλά και με μεγάλη επιφυλακτικότητα ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου της Κοπεγχάγης, για το κλίμα, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο με τους μεγάλους "ρυπαντές",  ΗΠΑ και Κίνα να εμφανίζονται πιο ελαστικοί από κάθε φορά. 
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι πολίτες πιέζουν τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης – σε παγκόσμιο επίπεδο – οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης, αφού νιώθουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Μέσα σε όλη αυτή την ευφορία, καλλιεργείται η πεποίθηση ότι κάτι καλό θα βγει από τις συζητήσεις των 11 ημερών στη Κοπεγχάγη, δεδομένης και της παρουσίας του Μπ. Ομπάμα στις τελευταίες ημέρες της συνόδου.


Παράλληλα όμως έρχονται οι πρώτες "προειδοποιητικές βολές", σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες με εξαιρετική προσοχή και με γνώμονα την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αναλυτικότερα, ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν όμως ότι η δραστική και κακοσχεδιασμένη μείωση της εκπομπής καυσαερίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η Nielsen τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βάσει της οποίας οι παγκόσμιες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή έχουν μειωθεί σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 37% των 27.000 - και πλέον - χρηστών του διαδικτύου σε 54 χώρες δήλωσαν "πολύ ανήσυχοι" για την κλιματική αλλαγή, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41%.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Nielsen τα αποτελέσματα συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση και την επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία.

Συμπερασματικά, οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων που θα βρεθούν στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να βρουν την "χρυσή λύση" ανάμεσα στην "πράσινη ανάπτυξη" και στην "οικονομική ανάπτυξη".
 του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: