Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Γενναία μέτρα για αγορά και αναστροφή του κλίματος

Το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση δανειοδότησης και συναλλαγής με το Δημόσιο για όσους μπήκαν στον Τειρεσία τον τελευταίο χρόνο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

Ανάλογη λύση σκέφτεται ο
Καραμανλής και για τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών ώστε να μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προβούν σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι δύο αυτές πολύ σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες όσον αφορά το κόστος τους μπορούν να καλυφθούν από το πακέτο των
28 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται μέσω τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας, εάν εφαρμοστούν θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην αγορά και παράλληλα θα ωφελήσουν εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία.

Ο
Καραμανλής έχει ήδη ζητήσει από τον Παπαθανασίου να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις αυτές και δεν αποκλείεται να τις εξαγγείλει την επόμενη εβδομάδα, μετά τα ντιμπέιτ ή κατά τη διάρκεια αυτών.

Ο
Παπανδρέου δεν μπορεί να εξαγγείλει το μέτρο γιατί γενικά και αόριστα στη ΔΕΘ ανέφερε πως θα
επανεξετάσει τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ χωρίς να πει τίποτα παραπάνω.

Συνομιλητές του
πρωθυπουργού, διαβάζοντας και τις σημερινές τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ σαφές προβάδισμα από 6 έως 7 μονάδες ( 6,8% Kappa Research για το ΒΗΜΑ, 7% Marc για το ΕΘΝΟΣ και 6% Public Issue για ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος αυτές οι εξαγγελίες που αφορούν άμεσα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Θεωρούν δε ότι αν ο
Καραμανλής καταφέρει εντυπωσιακά επικοινωνιακά χτυπήματα κατά του Παπανδρέου στο μεταξύ τους ντιμπέιτ την Τρίτη και παράλληλα εξαγγείλει τα δύο αυτά μέτρα, τότε μπορεί να αναστρέψει πλήρως την κατάσταση βοηθούμενος και από το γεγονός ότι από αύριο δεν θα υπάρχουν δημοσκοπήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: