Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Οργή Ντράγκι: Μας περνάτε για κορόιδα;

Δυσμενής κλιμάκωση παρατηρείται μέρα με τη μέρα στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Με πιο πρόσφατη την αυστηρή επισήμανση που απέστειλε η ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς να χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψει χρηματοδοτικά ανοίγματα. 
Κίνηση που χαρακτηρίζεται από την ΕΚΤ ως...
«τριγωνική συναλλαγή», με την οποία είναι κάθετα αντίθετη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το μήνυμα Ντράγκι μέσω ΤτΕ προς την κυβέρνηση είναι ότι πλανώνται αν νομίζουν ότι στην ΕΚΤ είναι... κορόιδα. Και τούτο γιατί στην κεντρική τράπεζα θεωρούν ότι η κυβέρνηση μέσω της αρπαγής των καταθέσεων των Ταμείων ουσιαστικά επιτείνει τις εκροές καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και έρχεται μετά και ζητά αύξηση του ορίου του ELA προκειμένου να αποκτήσουν οι τράπεζες ρευστότητα και να ανταποκριθούν στην εκροή αυτή. Θεωρούν δηλαδή ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει άτυπα αλλά ουσιαστικά την ΕΚΤ σε ρόλο χρηματοδότη του ελληνικού Δημόσιου, πέρα από συμφωνίες και συνθήκες.

Στην ΕΚΤ θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερβεί μέσω τρυκ τον εγκλωβισμό ρευστότητας. Και δεδομένου ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι μεν αυστηρή αλλά σχετικά... διπλωματική, είναι προφανές ότι στην Φραγκφούρτη ξεχειλίζει η οργή. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι ήδη τεταμένες μετά την επίθεση τόσο του πρωθυπουργού όσο και σειράς υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, κατά του Μάριο Ντράγκι. Που ήλθαν σε συνέχεια των δηλώσεων Βαρουφάκη που είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και οι οποίες αμφισβητούσαν τις αποπληρωμές δόσεων προς την ΕΚΤ.

Το πρόβλημα είναι οξύ, καθώς στην κυβέρνηση αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλέον ότι αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας, τότε δεν αποκλείεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές να μην είναι και τόσο μακρινή υπόθεση... 

Βεβαίως, όσο η διαπραγμάτευση είναι ζωντανή, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί μικρές σταγόνες ELA. Δεν πρόκειται να τραβήξει το χαλί. Γι΄ αυτό και δεν αποκλείεται να δοθεί και άλλη μία μικρή δόση ELA. 
Όμως το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί όσο δεν θα βρίσκεται λύση.
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
dimitris.papakonstantinou@capital.gr 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: