Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Tα αθώα «θύματα» της ελληνικής τραγωδίας!

Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Coca Cola είναι, ως γνωστόν, μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.
Όμως, οι πωλήσεις της εταιρείας στη χώρα μας δεν ξεπερνούν το 10% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση.
Επομένως, οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας δεν εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την κατάσταση της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η μετοχή της έχει υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, π.χ. τις τραπεζικές.
Μια ματιά στη συμπεριφορά της μετοχής μπορεί να πείσει αφού...
η μετοχή της Coca Cola Τρία Εψιλον καταγράφει απώλειες της τάξης του 15% τις τελευταίες 30 μέρες, 11% τους τελευταίους 3 μήνες και 24,3% το τελευταίο 12μηνο.
Εν αντιθέσει, ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-20 υποχωρεί 27,5% τον τελευταίο μήνα, 35,5% το τελευταίο τρίμηνο και 65,6% το τελευταίο 12μηνο.
Όμως, η έξαρση της φιλολογίας για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά την μετοχή της που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Κι αυτό γιατί είναι λογικό όσοι επενδυτές ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να δώσουν μικρότερο βάρος στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και την συγκριτική αποτίμησή της με άλλες εταιρείες εμφιάλωσης Coca Cola και μεγαλύτερο βάρος στο ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. 

Είναι λοιπόν φυσιολογικό οι τελευταίοι να ρευστοποιούν μετοχές της εταιρείας φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούν να επαναπατρίσουν το προϊόν της ρευστοποίησης των μετοχών τους στο Χ.Α. αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.

Είναι λογικό οι ανωτέρω εξελίξεις να προκαλούν προβληματισμό στο μάνατζμεντ της Coca Cola Τρία Εψιλον. Πολύ περισσότερο όταν οι βασικοί μέτοχοι-οικογένειες Λεβέντη και Δαυίδ- δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μέρισμα της εταιρείας.
Ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της μετοχής από το Χ.Α. και της διαπραγμάτευσης της σε μεγάλο ξένο χρηματιστήριο σε περίπτωση που το απευκταίο σενάριο της επιστροφής στη δραχμή υλοποιηθεί.
Άλλωστε η εταιρεία δίνει το παρόν εδώ και χρόνια στην αμερικανική αγορά μέσω των ADRs.
Όπως δεν μπορεί να μην έχει εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης της έδρας της εταιρείας από την Ελλάδα στην Κύπρο όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ μικρότεροι.
Πόσοι έχουν ξεχάσει ότι τέτοιο θέμα είχε τεθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, την εποχή που συζητείτο η επιβολή βαρύτερης φορολογίας στα αναψυκτικά και στην υπερφορολόγηση των μερισμάτων.
Όμως, η Τρία Εψιλον δεν είναι η μοναδική εισηγμένη ελληνική εταιρεία με πολυεθνικό χαρακτήρα που πληρώνει το μάρμαρο του σεναρίου της δραχμής.
Η εταιρεία Velti, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq με έδρα την Αθήνα και δραστηριοποιείται στις εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, είδε την μετοχή της να βουλιάζει στα 7-7,5 δολάρια πρόσφατα από 12-13 δολάρια στα τέλη Απριλίου.
Άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα απέδιδε την μεγάλη πτώση σε ρευστοποιήσεις θεσμικού/θεσμικών επενδυτών που ανησυχούσαν για την σχέση της εταιρείας με την Ελλάδα εν μέσω σεναρίων για εγκατάλειψη του ευρώ. Σημειωτέον ότι η Velti ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες αύξηση 75% στα έσοδα του Α! τριμήνου έναντι του αντίστοιχου περσινού με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 51,8 εκ. δολάρια ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκ. δολάρια από 1,3 εκ. δολάρια πέρυσι.
Είναι προφανές ότι η εταιρεία πληρώνει το τίμημα της σχέσης της με την Ελλάδα χρηματιστηριακά παρότι οι πελάτες της βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό.
Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που έχουν πέσει θύματα της εντεινόμενης φιλολογίας για επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Θα είναι τραγικό αν τέτοιες εταιρείες αναγκασθούν να αλλάξουν έδρα για να γλυτώσουν από το στίγμα της σχέσης τους με την Ελλάδα.
Θα είναι όμως προτιμότερο να απαντήσουμε εγκαίρως όλοι μαζί στο ερώτημα που θέτουν οι απέξω για επιστροφή στη δραχμή πριν η προφητεία της δραχμής αυτοεπιβεβαιωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και όλους.

Dr. Money 
εuro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: