Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά – «Αναδυόμενοι Αστέρες»

Η μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» επιχειρεί να προσδιορίσει το μοντέλο και τη στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε ορίζοντα δεκαετίας, χρησιμοποιώντας ως βάση την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης. 

Παραθέτουμε μέρος του κεφαλαίου για τους κλάδους που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο...

Η μελέτη αναδεικνύει οκτώ «αναδυόμενους αστέρες», δηλ. εξειδικευμένους υπο-κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους η Ελλάδα κατέχει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρ’ότι αυτές οι περιοχές οικονομικής δραστηριότητας έχουν σήμερα σχετικά μικρό μέγεθος, μπορούν μελλοντικά, όχι μόνο να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αλλά να αποκτήσουν και ένα συμβολικό ρόλο επιχειρηματικότητας στο νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της χώρας.
Οι υπο-κλάδοι που παρουσιάζονται ταξινομούνται σε πρωτεύοντες και δευτερεύοντες, ανάλογα με το μέγεθος αλλά και το χρονικό ορίζοντα της αναμενόμενης συνεισφοράς τους στην αύξηση της ΑΠΑ. Οι έξι πρωτεύοντες «αναδυόμενοι αστέρες» που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια, περιλαμβάνουν :
  • την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων,
  • τις ιχθυοκαλλιέργειες,
  • τον ιατρικό τουρισμό,
  • την φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς,
  • τη δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων,
  • και τη διαχείριση αποβλήτων.
Αντίστοιχα, οι δύο δευτερεύοντες υπο-κλάδοι, οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν έναν περισσότερο συμβολικό ρόλο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας, περιλαμβάνουν :
  • τις εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων,
  • τη δημιουργία στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τομέα των κλασικών σπουδών.
Αθροιστικά, οι οκτώ «αναδυόμενοι αστέρες» μπορούν να συνεισφέρουν περίπου €7 δισ. πρόσθετης -άμεσης και έμμεσης- ΑΠΑ (ΑΕΠ – Φόροι + επιδοτήσεις) και περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του παρόντος, αυτοί οι «αναδυόμενοι αστέρες» είναι ενδεικτικοί πιθανών αναπτυξιακών ευκαιριών στην Ελλάδα. Σαφώς,ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετοι αναδυόμενοι υπο-κλάδοι, με σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό που δεν αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης στη μελέτη αυτή.
Τα Σχήματα 43-44 περιλαμβάνουν μια σύντομη περιγραφή των αναπτυξιακών προοπτικών, αλλά και των πιθανών δράσεων που – κατά προτεραιότητα – απαιτούνται για την ανάπτυξη του καθενός από τους πρωτεύοντες «αναδυόμενους αστέρες».

Πηγή:  Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά: Προσδιορίζοντας το Νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης – Σύνοψη / Το αδιέξοδο του ελληνικού οικονομικού μοντέλου – Έρευνα της εταιρίας McKinsey&Company
Η μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010, ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 και εκπονήθηκε από το γραφείο της McKinsey & Company στην Αθήνα. Χορηγοί της μελέτης ήταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η Ελληνκή Ένωαη Τραπεζών και η ίδια η McKinsey & Company Το αποτέλεσμα είναι μία ανεξάρτητη μελέτη, που απηχεί αποκλειστικά και μόνο τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τα συμπεράσματα που εξήγαγε η McKinsey & Company
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: