Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τα 7 βασικά λάθη που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς τους 7 μήνες της Προεδρίας του;

Επτά ολόκληροι μήνες και κάτι συμπληρώθηκαν από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 
Αυτά που μπορεί να παρατηρήσει ένας αντικειμενικός κριτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εσωστρέφεια, παλαιοκομματισμός και κόμμα «κολλητών».
Από την πρώτη μέρα εκλογής του Αντώνη Σαμαρά ο καθείς διαπιστώνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα κόμμα Προεδροκεντρικό, με στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με την… ηγεσία του κόμματος και δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. 
Αυτό φάνηκε και με τη νέα κεντρική επιτροπή που η λίστα είναι μία μεγάλη ομάδα συνεργατών και υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά. 
Η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρό λαϊκό κόμμα, αλλά μία κίνηση φίλων που έχουν ως στόχο την εξουσία, χωρίς πρόγραμμα και απήχηση. 
Ποια είναι όμως τα 7 βασικά λάθη που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς τους 7 μήνες της Προεδρίας του;
1ο Λάθος: «Έδιωξε» με κακό τρόπο το κομμάτι που στήριξε τη Ντόρα
Μπορούσε να χειριστεί πολύ καλύτερα την ίδια τη Ντόρα Μπακογιάννη και τους υποστηρικτές της. Στην ψηφοφορία για το μνημόνιο έπρεπε να την αφήσει να ψηφίσει να μέτρα και να αφήσει στην κρίση του κόσμου, εάν έπραξε σωστά. 
Με την διαγραφή ενός ιστορικού στελέχους που καλώς ή κακώς στηρίχτηκε από μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά διώχνεις με τον τρόπο σου ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του κόμματος σου, το οποίο αύριο μπορεί να σου στερήσει αν όχι την αυτοδυναμία στην εξουσία, την πολιτική οντότητα, ώστε να διαχειριστείς καταστάσεις. 
Και όσοι παρέμειναν και παραμείνουν στη Νέα Δημοκρατία… νιώθουν ξένο σώμα. 
Η κίνηση του να διαγράψει τη Ντόρα Μπακογιάννη θα στοιχίσει πολλά μακροπρόθεσμα στον Αντώνη Σαμαρά και κυρίως ένα ποσοστο 4-8% σε ορίζοντα τετραετίας.
2ο Λάθος: Συρρίκνωσε την ιδεολογία του
Ο Αντώνης Σαμαράς ξέφυγε από τον μεσαίο χώρο, από όπου η Νέα Δημοκρατία αντλούσε πάρα πολλούς ψηφοφόρους, και ...
περιορίστηκε στη καθαρή «Δεξια» την οποία εκφράζουν και άλλοι φορείς όπως ο ΛΑΟΣ. 
Με τις δηλώσεις του, την ιδεολογική του τοποθέτηση και την πολιτική του είναι απολύτως βέβαιο ότι αφήνει το χώρο του «Κέντρου» ακάλυπτο με το ΠΑΣΟΚ, την Αριστερά, ένα νέο κομματικό σχηματισμό αλλά και το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη να τοποθετούνται χάνοντας πολύτιμες ψήφους που έφεραν την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση το 1989, το 2004 και το 2007. 
Η κίνηση του αυτή θα του στοιχίσει 5-15%.
3ο Λάθος: Κόμμα στενού πυρήνα χωρίς προοπτικές ανάπτυξης
Βλέποντας τα ονόματα στις λίστες της «Νέας» Πολιτικής επιτροπής βλέπει και ο πιο άσχετος με την πολιτική ότι η Νέα Δημοκρατία ηγείται από άτομα που είναι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, πρώην συνεργάτες, «golden Boys» και διορισμένους του Κώστα Καραμανλή, ανθρώπους που πλήγωσαν το μέσο Νεοδημοκράτη και στελέχη για τα οποία δόθηκε «γραμμή» από τους παραπάνω για να εκλεγούν. 
Για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία ένα κόμμα είναι τόσο Προεδροκεντρικό και τα στελέχη που απαρτίζουν το κορυφαίο όργανο είναι ουσιαστικά ένας στενός πυρήνας ανθρώπων που στήριξαν στις εκλογές το Σαμαρά και «φίλων» των στενών του συνεργατών. 
Αυτή η κίνηση του Σαμαρά θα του στοιχήσει απώλεια στελεχών σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή η βάση του κόμματος βράζει που ξαναβλέπει τα ίδια άτομα να «κόβουν και να ράβουν» στη Νέα Δημοκρατία.
4ο Λάθος: Ανεύθυνη πολιτική στα οικονομικά
Αυτά που είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, θα μπορούσε να τα προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Λαϊκού κόμματος, όταν έπρεπε και ήταν νωρίς. 
Η στάση του να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες για «ηρωϊκή έξοδο» από το ΔΝΤ, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη, ενώ πολιτικά η μίμηση του «Ουγγρικού μοντέλου» θα οδηγήσει το πολιτικό σύστημα και την Ελληνική Οικονομία σε γενική κατάρρευση. 
Είναι ανώριμη πολιτικά κίνηση να μιλάει ένας ηγέτης κόμματος εξουσίας για τακτικές που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες. 
Άλλωστε η τακτική που ακολούθησε η δεξιά στην Ουγγαρία, που μοιάζει πολύ με την τακτική Σαμαρά, ήταν καταστροφική για τη χώρα.
5ο Λάθος: Κακός χειρισμός για τον Καραμανλή
Εκ των πραγμάτων η Νέα Δημοκρατία χρεώνεται τις αρνητικές πτυχές της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτό είναι λογικό. Όμως στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας συμβαίνει και κάτι το παράδοξο… ή παράλογο. Χρεώνεται αρνητικά το ότι δεν υπερασπίζεται τα θετικά των κυβερνήσεων του Καραμανλή. Δηλαδή με την τακτική του ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταφέρει να δημιουργεί κακές εντυπώσεις με το να μην «απολογείται» για τα αρνητικά από την κυβέρνηση Καραμανλή, και ο σκληρός πυρήνας της να την κατηγορεί ότι δεν υπερασπίζεται τα θετικά.
6ο Λάθος: Οικονομική σπατάλη στο κόμμα…
Το σύνολο των πολιτών αναρωτιέται που βρίσκει αυτό το κόμμα τα χρήματα, ενώ είναι καταχρεωμένο και κάνει τόσο σπάταλες εκστρατείες, εκλογές ΟΝΝΕΔ, SMS, προσυνέδρια, δεξιώσεις, διαφημιστικές καμπάνιες κ.α. 
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι παράλογο ένας κομματικός φορέας να ξοδεύει τόσα χρήματα, ενώ παράλληλα σκανδαλίζει τους πολίτες που ενώ όλοι ξέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας οφείλεται σε κακούς χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή ξοδεύει εκατομμύρια για φιέστες…
7ο Λάθος: Λάθος χειρισμός με τα ΜΜΕ
Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα πιο χαμηλά της ιστορίας της. Και όμως αντί να συσπειρωθεί διαλύεται ακόμη περισσότερο και με μόνιμες συνέπειες, αφού τα στελέχη και οι ψηφοφόροι που θα ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να επανέλθουν με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. 
Η πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη ετοιμάζεται πυρετωδώς να ξεκινήσει και να κερδίσει την επικοινωνιακή μάχη. Απέναντι σ’ αυτά ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει οργανωθεί.  
Επίσης, πολλοί από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν, παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές, ότι εάν δεν ακούσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, τη βάση που τον εξέλεξε και συνεχίζει να ακούει τους «κολλητούς» θα έχει την τύχη των Αβέρωφ και Έβερτ…
Του Μιχ, Αγραφιώτη
http://www.kozan.gr/news.php?extend.7200

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ???
Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ???
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Μπα, βγήκαν οι σκελετοί από το ντουλάπι...;; Έτρεξε, ίδρωσε, βόγκηξε αλλά το εξασφάλισε το χρίσμα του περιφερειάρχη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ... Χρειάζεται λοιπόν να επιστρέψει στην επικαιρότητα και να αρχίσει να προσφέρει την εκδούλευση που χρωστά στους πράσινους πάτρωνες του!! Εξ'ου και η «απόφαση» του να μας επιμορφώσει για το πόσο κακός και αποτυχημένος είναι ο Σαμαράς... Αναρωτιέμαι αν είναι όντως Αρκάς, μιας και η όλη συμπεριφορά του είναι η χαρακτηριστικότερη ερμηνεία του «αιδώς Αργείοι»...