Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Πως θα πάρετε την επιδότηση για το κλιματιστικά.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα 8 Ιουνίου και ως το τέλος του χρόνου θα διαρκέσει το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

Η επιδότηση θα φθάνει στο 35% της αξίας του κλιματιστικού με ανώτατη επιδότηση τα 500 ευρώ.

Η απόσυρση αφορά σε παλαιές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κλάσης, οι οποίες θα αντικατασταθούν από κλιματιστικά τεχνολογίας inverter κλάσης A ή Β. Το μέγεθος των κλιματιστικών που επιδοτούνται είναι από 9.000 ως 24.000 BTU, ενώ ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει ακόμη και ενεργοβόρο κλιματιστικό που αγόρασε πρόσφατα, αποσύροντας ως δύο κλιματιστικά. Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο κατοικίες και όχι επαγγελματικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.


Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αντικατάστασης έχουν όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν σπίτι τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία (όχι σε αχρησία δηλαδή). Οι ξένοι υπήκοοι έχουν και αυτοί δικαίωμα αντικατάστασης των κλιματιστικών τους, αρκεί να διαθέτουν στη χώρα μας κατοικία στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού.

Η διαδικασία, θεωρητικά τουλάχιστον, εμφανίζεται απλή: ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο κατάστημα έχοντας μαζί του την ταυτότητά του, τον σειριακό αριθμό της παλαιάς συσκευής και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Στη συνέχεια θα επιλέγει το κλιματιστικό της αρεσκείας του, καταβάλλοντας μόνο τη δική του συμμετοχή.

Συνεπώς, εάν το κλιματιστικό που επιλέξει κοστίζει 1.000 ευρώ στο κατάστημα θα καταβάλει το 65% της αξίας του, δηλαδή τα 650 ευρώ, και θα γλιτώνει τα υπόλοιπα 350. Η επιδότηση υπολογίζεται στην τιμή μετρητοίς, άσχετα με τον τρόπο εξόφλησης που θα κανονίσει ο καταναλωτής, δηλαδή δεν επιδοτούνται ούτε οι τόκοι ούτε τα έξοδα αποξήλωσης και εγκατάστασης του νέου κλιματιστικού.

Αφού παραλάβει το νέο κλιματιστικό ο καταναλωτής θα συμπληρώνει και θα υπογράφει το Εντυπο Αγοράς Συσκευής (το οποίο θα μένει στο κατάστημα ώστε να πάρει ο καταστηματάρχης την επιδότηση) και θα συνεννοείται με τεχνικό του καταστήματος, ώστε ο τελευταίος να έρθει στο σπίτι του και να αποξηλώσει το παλαιό κλιματιστικό, που θα καταλήξει σε διαδικασία ανακύκλωσης με ευθύνη του καταστήματος.

Πάντως, ο καταναλωτής για να προστατευτεί από κερδοσκοπικές αυξήσεις της τελευταίας στιγμής που ουσιαστικά θα ακυρώσουν την έκπτωση επιδότησης θα πρέπει να ενημερωθεί για τις σημερινές τιμές κλιματιστικών. Η ενημέρωσή του μπορεί να γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης ή από την ιστοσελίδα www. allazoklima. gr στην οποία θα υπάρχει λίστα με τις ενδεικτικές τιμές των επιλέξιμων συσκευών κλιματισμού που θα επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου αντικατάστασης.

Τα καταστήματα θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καθώς και τις επιλέξιμες συσκευές, ενώ η πληρωμή τους θα γίνεται από την εταιρεία Ανακύκλωση ΑΕ, που ανήκει στον Σύνδεσμο Καταστημάτων Ηλεκτρικών Ειδών, η οποία και θα συλλέγει όλες τις συσκευές που αποσύρθηκαν.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 15 εκατ. ευρώ, θα αποσυρθούν 60.000 κλιματιστικά, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος αυτό να επαναληφθεί. Από τις αποσύρσεις ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι της τάξεως των 20 γιγαβατοωρών και η εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 20.000 τόνων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και στην απόσυρση ψυγείων.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια κλιματιστικά εκ των οποίων τα μισά στον οικιακό τομέα. Η ισχύς των κλιματιστικών ισοδυναμεί με την ισχύ που παράγει το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης. Πέρυσι πουλήθηκαν περίπου 500.000 συσκευές εκ των οποίων το 15% ήταν για επαγγελματική στέγη. Μόνο 150.000 ήταν υψηλής τεχνολογίας (inverter) και τα υπόλοιπα ήταν συμβατικά.

Οι καταστηματάρχες θα μπορούν να αντλήσουν και αυτοί περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www. allazoklima. gr ή από την τηλεφωνική γραμμή 801.111.530.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;
- Εξοικονόμηση ενέργειας συνολικά για τη χώρα και ατομικά για τον πολίτη με μείωση των ενεργειακών του δαπανών,
- Μείωση του φορτίου αιχμής και άρα αύξηση της ευστάθειας του δικτύου,
- Μείωση του κόστους ενέργειας κατάτις περιόδους αιχμής,
- Μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα (ειδικά στα νησιά),
- Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,
- Απόσυρση χιλιάδων παλαιών μη φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών κλιματισμού,
- Ευαισθητοποίηση και αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών για την αποδοτική χρήση της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος,
- Ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και επιβεβαίωση των πολλαπλών μελλοντικών ωφελειών μιας ελαφρώς μεγαλύτερης σημερινής δαπάνης,
- Δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας ενημερωμένων πολιτών, οι οποίοι θα παρακινήσουν και άλλους να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους,
Ποια είναι η Νομική Βάση του προγράμματος :
- Ο Κανονισμός 397/2009 της 6ης Μαΐου 2009 για την τροποποίηση του Κανονισμού 1080/2006 σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ στη στέγαση.
- Ο Ν. 2939/2001 «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων»
- Το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004 «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις των Οδηγιών 2002/95 «σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού» και 2002/96 «σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού» του Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003»
- Η Υπουργική Απόφαση 105135/10.6.2004 «Έγκριση του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Το πρόγραμμα αφορά σε ολόκληρη τη χώρα ή κάποιες περιοχές αυτής;
Αφορά σε όλη την Ελλάδα.
Πόση είναι η επιδότηση;
Το ύψος της επιδότησης αντιστοιχεί στο 35% της λιανικής τιμής πώλησης της νέας συσκευής (απολύτως μετρητοίς), με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500 Ευρώ.
Παράδειγμα 1
Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 900€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ . Η επιδότηση αντιστοιχεί στο ποσό των 315€ (35% * 900€ = 315€). Επομένως, το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 900€ - 315€ = 585€
Παράδειγμα 2
Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 1500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 35% της τιμής αυτής αντιστοιχεί στο ποσό των 525€ (35% * 1500€ = 525€). Επειδή όμως το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 500€ (δηλ. το ανώτατο όριο επιδότησης), η επιδότηση θα είναι 500€. Άρα το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 1500€ - 500€ = 1000€.
Επιδοτούνται οι τόκοι;
Δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν από διακανονισμό. Η λιανική τιμή πώλησης της νέας συσκευής - αντιστοιχεί στην τιμή μετρητοίς.- Επίσης, στη λιανική τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος εγκατάστασης/ απεγκατάστασης του κλιματιστικού). -
Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες/ καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σε κατοικία τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία και θέλουν να την αντικαταστήσουν με άλλη, νέας τεχνολογίας, ενεργειακά αποδοτικότερη.
Οι ξένοι υπήκοοι δικαιούνται την επιδότηση;
Οι ξένοι υπήκοοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα/ υποχρεώσεις με τους Έλληνες, αρκεί να διαθέτουν στη χώρα μας κατοικία στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού.
Πόσες συσκευές μπορεί να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής;
Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιδοτηθεί και να αντικαταστήσει μέχρι και δυο (2) συσκευές.
Αν κάποιος δεν διαθέτει παλιό κλιματιστικό προς απόσυρση δικαιούται την επιδότηση;
Όχι. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά και μόνο αντικατάσταση παλαιάς συσκευής κλιματισμού με άλλη νέα ενεργειακά αποδοτικότερη (στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας).
Γιατί η δράση δεν αφορά επαγγελματικούς χώρους;
Η δράση βασίζεται στην πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού 1080/2006, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα και στην Ελλάδα, χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας αποκλειστικά στον οικιακό τομέα.
Ποια είναι η απαιτούμενη διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στη δράση;
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο καταναλωτής έχοντας μαζί του τα δυο δικαιολογητικά που απαιτούνται, μπορεί να απευθύνεται στο κατάστημα πώλησης κλιματιστικών συσκευών της επιλογής του και αφού επιλέξει τη συσκευή κλιματισμού που τον ενδιαφέρει από αυτές που επιδοτούνται, να συμπληρώσει και να υπογράψει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής». Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο αυτής (ή το Διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας) και ένα αντίγραφο ενός πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ [DEHr.AT] (της οικίας στην οποία θα αντικατασταθεί το κλιματιστικό).
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τον πολίτη ;
1. Αστυνομική Ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο αυτής ή Διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας. Στην ειδική περίπτωση απώλειας της Αστυνομικής Ταυτότητας, βεβαίωση απώλειας και προσκόμιση του διαβατηρίου.
2. Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ της οικίας στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού, με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι η δηλούμενη διεύθυνση αντιστοιχεί σε κατοικία και όχι σε επαγγελματικό χώρο.
Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο κατάστημα
Το κατάστημα, πριν την πραγματοποίηση της πρώτης πώλησης, οφείλει να έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα, μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί και θα υποστηρίζει την όλη εφαρμογή της.
Οι ενέργειες οι οποίες απαιτούνται κατά τη στιγμή της πώλησης του κλιματιστικού είναι:
Το κατάστημα ενημερώνει τον πολίτη για τις προϋποθέσεις/δυνατότητες επιχορήγησης καθώς και για τις επιλογές αγοράς νέου κλιματιστικού.
Το κατάστημα αφού ελέγξει τα δικαιολογητικά, συμπληρώνει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής» στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία του πολίτη, τα στοιχεία του καταστήματος, τα χαρακτηριστικά του νέου κλιματιστικού, το κόστος αγοράς του καθώς και οι υποχρεώσεις συμμετοχής του πολίτη. Το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής» συμπληρώνεται από το κατάστημα ηλεκτρονικά, μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής, και αφού εκτυπωθεί υπογράφεται από τον πολίτη και από το κατάστημα, του οποίου και φέρει τη σφραγίδα.
Εναλλακτικά, το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής» (υποχρεωτικά η συγκεκριμένη φόρμα που υπάρχει στο πληροφοριακό) δύναται να συμπληρωθεί χειρόγραφα τη στιγμή της αγοράς και υπογράφεται από τον καταναλωτή και το κατάστημα, του οποίου και φέρει τη σφραγίδα. Σε αυτή την περίπτωση, το κατάστημα πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία του «Εντύπου Αγοράς Συσκευής» στο πληροφοριακό σύστημα το αργότερο μέσα σε 24 ώρες.
Με την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων του «Εντύπου Αγοράς Συσκευής» παράγεται αυτόματα από το σύστημα και ένας μοναδικός Ψηφιακός Κωδικός Αγοράς ο οποίος - αναγράφεται σε όλα τα επόμενα παραστατικά που εκδίδει -το κατάστημα.
 Σε κάθε καταναλωτή, αντιστοιχούν μέχρι και δύο (2) ψηφιακοί Κωδικοί Αγοράς.
 Στη συνέχεια το κατάστημα εκδίδει το Δελτίο Παραγγελίας Καταστήματος και την Απόδειξη Είσπραξης.
 Με την αγορά κάθε νέας συσκευής, ο καταναλωτής, παραλαμβάνει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής» και τα ανωτέρω παραστατικά.
Πώς θα λάβει την επιδότηση ο πολίτης;
Ο πολίτης λαμβάνει την επιδότηση άμεσα στο κατάστημα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, κατά την αγορά της νέας συσκευής, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, δηλαδή αγοράζει το κλιματιστικό σε χαμηλότερη τιμή. Η επιδότηση υπολογίζεται στη λιανική τιμή πώλησης της συσκευής απολύτως μετρητοίς. - Μπορεί να πληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, αλλά το ποσό της επιδότησης θα υπολογισθεί στην τιμή μετρητοίς.
Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα παλιά κλιματιστικά;
Δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητα και το είδος της συσκευής που πρόκειται να αντικατασταθεί, αρκεί να βρίσκεται εν λειτουργία τη στιγμή της απεγκατάστασής της και εγκατάστασης της νέας συσκευής.
Μπορεί ο πολίτης να αγοράσει οποιαδήποτε νέα συσκευή κλιματισμού;
Οι νέες συσκευές κλιματισμού πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Έτσι οι συσκευές που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής πρέπει να είναι: DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α για συσκευές μέχρι και 16000 BTU ή DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, Α/Β, Β/Α, Β/Β, για συσκευές πάνω από 16000 BTU
Πώς διασφαλίζεται ο πολίτης από τυχόν αύξηση των τιμών των κλιματιστικών από τα καταστήματα;
Ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα www.allazoklima.gr στην οποία θα υπάρχει λίστα με τις ενδεικτικές τιμές των επιλέξιμων συσκευών κλιματισμού.
Επιδοτείται το κόστος εγκατάστασης/ απεγκατάστασης του κλιματιστικού και τυχόν κόστη μεταφοράς;
Όχι, δεν επιδοτείται από το πρόγραμμα, αλλά πολλά καταστήματα ενδέχεται να παρέχουν τέτοιου είδους επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: