Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Γκάφα ολκής με τις ειρωνείες για την ανεργία.

Σε τεράστια γκάφα έπεσε χτες το μέγαρο Μαξίμου διαψεύδοντας ειρωνικά τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ότι η ανεργία στη χώρα μπορεί να ξαναγυρίσει στο 7,5% του 2009 σε όχι λιγότερο από 21 χρόνια. 
Το αμίμητο επιτελείο δεν ξέρει ότι αυτή είναι και η εκτίμηση του Σάββα Ρομπόλη στην έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ από το 2014! 
Σκέψου και να μην ήταν υποστηρικτές του κ Ρομπόλη οι σύμβουλοι του κ Τσίπρα!
Τι είπε χτες ο Τόμσεν;

Ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης.
Τι του απάντησε το ελληνικό κυβερνητικό … επιτελείο;
«Ο κ Τόμσεν μπορεί να συνεχίσει τις εξαιρετικά επιτυχημένες προβλέψεις του όπως τότε που προέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τελικά είχαμε ύφεση. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και να γράψει κι ένα μπλογκ.»
Θα παρακάμψουμε το υφάκι σαν σε καυγά αμόρφωτων στο τουίτερ, απαράδεκτο για κυβερνήσεις και καλό για αλάνια, και θα πάμε στο ζουμί. Ό,τι λέει ο Πολ Τόμσεν τα έχει προβλέψει κατά γράμμα από το 2014 ο γκουρού στα θέματα εργασίας Σάββας Ρομπόλης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, που οι εκθέσεις του είναι πρότυπο επαγγελματισμού για τα ελληνικά πράγματα.
Παράλληλα, ο κ Ρομπόλης άνθρωπος χαμηλών τόνων και αριστερός είναι από τους αγαπημένους των συριζαίων και του πρωθυπουργού. Σκέψου και να μην ήταν! Τι γράφει ακριβώς ο κ Ρομπόλης στην έκθεση του Ινστιτούτου:
«Η ανεργία, μετά την ύφεση, πολύ δύσκολο θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026 ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5%-4% (50.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο) καθώς αυτό το ποσοστό αποδίδεται κατά κύριο λόγο, στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.» Και συνεχίζει ο κ Ρομπόλης:
«Η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του έτους 2009 (450.000 άνεργοι) και να δημιουργήσει το ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009-2013 ακόμη και με αυτό το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.» Και καταλήγει:
«Με άλλα λόγια, με αφετηρία την προοπτική μίας αναιμικής ανάκαμψης την περίοδο 2015-2025 (αύξηση ΑΕΠ 1,5% τον χρόνο) στην ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι η ανεργία θα μειωθεί στο τέλος της ερχόμενης δεκαετίας κατά 220.000 άτομα. Κατά συνέπεια η ασθενής αυτή εξέλιξη στον τομέα μείωσης της ανεργίας δεν θα είναι ικανή να αμβλύνει ουσιαστικά την ισορροπία τρόμου που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά εργασίας όπου 1.400.000 άνεργοι αντιστοιχούν σε 1.400.000 απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα.»
Αυτά υπό κανονικές συνθήκες. Γιατί ο κ Ρομπόλης προβλέπει σωστά ότι η ανεργία εκτός από τη ύφεση θα πιέζεται και από τις εξελίξεις της τεχνολογίας που αντικαθιστούν εργαζόμενους με μηχανές.
Η χώρα έχει πραγματικούς 2.000.000 άνεργους αυτή τη στιγμή από τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους συμβασιούχους του δημόσιου και τους νέους. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 4.500.000 Έλληνες είναι εκτός εργασίας.
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνάνε κάθε πρωί και δεν ξέρουν πώς θα ζήσουν τη μέρα. Και τα παιδάκια του Μαξίμου, πίσω από τις παχυλές τους απολαβές και την ασφάλεια της κομματίλας κάνουν πλακίτσα, χωρίς να ξέρουν καν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!
Ο Πολ Τόμσεν κάνει τη δουλίτσα του με τις δηλώσεις του. Τα παιδάκια του Μαξίμου απλώς ροκανίζουν τα λεφτά του λαού. Τζάμπα και βερεσέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: