Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Το Μυστικό του Πράσινου Αλόγου!

-Είναι αλήθεια λοιπόν; ρώτησε ο Αντώνης με αγωνία και οι πρώτες σταγόνες κρύου ιδρώτα έτρεχαν στο μέτωπό του.
-Ναι, είναι αλήθεια. Απάντησε με τρεμάμενη φωνή ο Πάνος.
Ο Αντώνης ανακάθισε στη δερμάτινη πολυθρόνα του και ανέπνευσε βαθιά. Προσπαθούσε με κόπο να συνειδητοποιήσει αυτά για τα οποία τον είχε ενημερώσει μόλις πριν από λίγο ο συνεργάτης του. Ο Γιώργος μόλις είχε ανακοινώσει τον "Καλλικράτη".
Βέβαια κυκλοφορούσε εδώ και πολύν καιρό σαν φήμη στην πολιτική πιάτσα, αλλά κανείς δεν το πίστευε.
Ήταν περισσότερο κάτι σαν εσωτερικό αστείο των πολιτικών και δημοσιογραφικών γραφείων. Σαν αστικός μύθος. Γελάστηκε.
Ο "Καλλικράτης" υπήρχε και ο Γιώργος μόλις τον είχε ανακοινώσει από τηλεοράσεως με τον πιο επίσημο τρόπο.
-Στην Ευρώπη τι λένε; Ρώτησε ο Αντώνης, μαντεύοντας την απάντηση.
-Αιφνιδιάστηκαν. Δεν το περίμεναν με τίποτε, όπως και όλοι μας άλλωστε, είπε ο Πάνος. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να κάνω μερικά επείγοντα τηλεφωνήματα, αν μου επιτρέπετε.
-Κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις, απάντησε ο Αντώνης και κατέρρευσε στην πολυθρόνα του για μια ακόμη φορά.
Ξανάφερε στο μυαλό του ό,τι ήξερε κι ό,τι είχε ακούσει για τον "Καλλικράτη", που όπως όλα έδειχναν δεν ήταν φήμη αλλά πραγματικότητα.
Απ' ότι φαίνεται ήταν ένα άκρως απόρρητο οικονομικό σχέδιο του Γιώργου. 
Το είχε επεξεργαστεί μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια με Νομπελίστες από όλον τον κόσμο.
Άγνωστο ποια εσωτερική δύναμη έσπρωχνε αυτούς τους διαπρεπείς επιστήμονες παγκόσμιου κύρους να παρέχουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην κατάρτιση ενός τόσο απίστευτου σχεδίου. 
Οι φήμες έλεγαν ότι ακόμη κι ένας Ισπανός αρχιτέκτονας είχε συμμετάσχει, άγνωστο με ..........
ποιο τρόπο και πως, ώστε τελικά αυτό το περίφημο σχέδιο να γίνει πραγματικότητα. Ο Γιώργος δεν το αποχωριζόταν ποτέ από κοντά του.
Τώρα ο Αντώνης τα έβλεπε όλα πιο καθαρά.
Θυμήθηκε που ο Γιώργος κουβαλούσε διαρκώς μαζί του ένα λάπτοπ και όλο και κάτι πληκτρολογούσε. Ακόμη, θυμήθηκε την προεκλογική διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος κάτι έγραφε σε έναν φάκελο σ' εκείνο το σποτ.
Κατάλαβε. Ήταν ο "Καλλικράτης". Βέβαια ο Γιώργος δεν ήταν κανένα παιδάκι. Το παρουσίασε ως ένα νέο διοικητικό σύστημα για δήμους, κοινότητες, ραχούλες και τσανακοχώρια.
Σιγά μην έβγαινε και τους έλεγε ότι "ξέρετε κάτι; έχω στα χέρια μου το πιο προχωρημένο οικονομικό σχέδιο όλων των εποχών". 
Όχι, δεν ήταν αφελής ο Γιώργος. Αλλά και πάλι ποιος θα το πίστευε ότι κατά τη διάρκεια της πιο ισχυρής οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, ο Γιώργος θα επέμενε σε μια άσχετη, πανάκριβη και μακροχρόνια διοικητική μεταρρύθμιση, αντί να επικεντρωθεί απλώς σε κάποιο οικονομικό πρόγραμμα;
Το σχέδιο του Γιώργου ήταν σατανικό. 
Θα τους έριχνε στάχτη στα μάτια και ενώ όλοι θα νόμιζαν ότι αυτός θα προωθούσε -έτσι στα ξεκούδουνα - διοικητικές μεταρρυθμίσεις ξαφνικά οι αγορές, οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ, οι φιτσ και οι μούντις και όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων θα συνειδητοποιούσαν ότι στην πραγματικότητα είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα περίπλοκο οικονομικό πρόγραμμα, πρωτοφανές σε σύλληψη και απίστευτο σε αποτελεσματικότητα.
Τώρα ο Αντώνης κατάλαβε τι εννοούσε ο Γιώργος όταν έλεγε προεκλογικά ότι "λεφτά υπάρχουν". Ο "Καλλικράτης" εξηγούσε τα πάντα.
-Έχω νέα, είπε ο Πάνος καθώς μπήκε ασθμαίνοντας στο γραφείο του Προέδρου.
-Πες μου, απάντησε ο Αντώνης με αγωνία.
-Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για μας, ψέλλισε ο Πάνος.
-Δηλαδή;
-Ο "Καλλικράτης" παίζει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα. Σε όλη τη χώρα ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί. Σε κάποια χωριά μάλιστα χτυπούν καμπάνες κι ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες κρατώντας αναμμένα κεριά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Σκέφτονται να καλέσουν το Γιώργο να εφαρμόσει τον "Καλλικράτη" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει διάγγελμα σε λίγο, μόλις μιλήσει με το Γιώργο.
Ήδη διαρρέουν φήμες ότι θα ζητήσει από το Γιώργο να ξαναχαράξει τα εσωτερικά σύνορα των Πολιτειών της Αμερικής. Ο Πούτιν ήδη κάνει δηλώσεις και καλεί το Γιώργο να του επιτρέψει να πάρει τον "Καλλικράτιτς" στη Ρωσία!
Βλέπεις η κρίση είναι παγκόσμια και ο καθένας ζητά τον "Καλλικράτη" για τον εαυτό του. Κανείς δεν είχε σκεφτεί πριν πόσο θετικά επιδρά στους οικονομικούς δείκτες η αλλαγή των διοικητικών ορίων δήμων και νομαρχιών. Της αυτοδιοίκησης γενικά.
Οι Κινέζοι λένε ότι πρόκειται καθαρά για οικονομικό φενγκ-σούι. Ροή θετικής ενέργειας από τον ένα δήμο στον άλλον, λένε, κι από κει κάνει κατευθείαν κάνει γκελ στα ελλείμματα. Τα χρηματιστήρια χτυπούν ταβάνι...
-Σταμάτα, τον διέκοψε ο Αντώνης. Κατάλαβα.
-Πρόεδρε...
-Άσε Πάνο. Μπορείς να με αφήσεις για λίγο μόνο;
-Βεβαίως Πρόεδρε, είπε ο Πάνος και φεύγοντας έκλεισε πίσω του τη βαριά καρυδένια πόρτα. Δεν πρόλαβε να πει στον Πρόεδρο ότι άλλες φήμες της τελευταίας στιγμής ήθελαν το Γιώργο να σχεδιάζει να συνδυάσει τον "Καλλικράτη" με ένα νέο εκλογικό σύστημα, γεγονός με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Με τούτο το συνδυασμό, σου λέει - που στο απλό μυαλό κάνει άλλα 'ντ' άλλων - οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων κυριολεκτικά εκστασιάζονται και φτάνουν -άγνωστο πως - σε παραγωγικό οργασμό και η προβληματική οικονομία παθαίνει νταράκουλο και απογειώνεται. Απάλευτο...
Ο Αντώνης σχημάτισε στο κινητό του τον αριθμό του Κώστα.
-Αντώνη εσύ; Ακούστηκε η γνώριμη φωνή του Κώστα από το ακουστικό.
-Ναι Πρόεδρε. Τα 'μαθες;
-Τα βλέπω στην τηλεόραση.
-Και τώρα τι κάνουμε; Ρώτησε ο Αντώνης. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το κλείσω το μαγαζί.
-Άκου Αντώνη...θυμάσαι ένα μικρό ξύλινο κουτί που σου άφησα όταν σου παρέδωσα το κόμμα, με ένα πράσινο άλογο σκαλιστό στο καπάκι;
-Ναι Πρόεδρε.
-Άνοιξέ το. Είναι η κατάλληλη στιγμή, ακούστηκε επιτακτική η φωνή του Κώστα. Γεια σου τώρα.
-Αντίο Πρόεδρε, είπε ο Αντώνης, γεμάτος απορία είναι η αλήθεια και έψαξε με το βλέμμα να βρει το κουτί στη βιβλιοθήκη.
Το βρήκε. Το πήρε στα χέρια του και θαύμασε για λίγο το σκαλιστό πράσινο άλογο. Το άνοιξε. Μέσα υπήρχε ένα κιτρινισμένο χαρτί διπλωμένο στα τέσσερα. Το ξεδίπλωσε και το διάβασε:
"Αν σου έρθει η όρεξη να κάνεις αντιπολίτευση πήγαινε και κάτσε σε μια γωνιά. Θα σου περάσει..."

Γράφει ο Τυχαίος (εκπληκτικό κείμενο για την αδράνεια της ΝΔ από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_2715.html)
Δεξί Εξτρέμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: