Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μόντι έδειξε το δρόμο


Ο Μάριο Μόντι έδειξε το δρόμο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την αύξηση του εθνικισμού και του λαϊκισμού. 

Συγκαλεί σύσκεψη στη Ρώμη, σε επίπεδο ηγετών, ώστε να υπάρξει κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου.  
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αν και δεν είναι «πολιτικός», εν τούτοις αντέδρασε όπως θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει πολλοί ευρωπαίοι ομόλογοί του. Με καθαρά πολιτικά αντανακλαστικά...

Ωστόσο η άνοδος του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη. Μάρτυρες του φαινομένου είμαστε κι εμείς που παρακολουθούμε σχεδόν με απάθεια τα «ανδραγαθήματα» της Χρυσής Αυγής, ενώ τις περισσότερες φορές τα αφήνουμε να εξελιχθούν. Δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος, ακόμα και η Αριστερά που κραυγάζει χωρίς προτάσεις, έχει τη κύρια και αποκλειστική ευθύνη για όσα συνέβησαν στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι.
Είναι προφανές ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. 
Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία η κοινωνία τείνει να την αποδεχθεί. Πάνω σ’ αυτή την πραγματικότητα, και στο κενό που δημιουργεί, επιχειρούν να επενδύσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού, καπηλευόμενες τις έννοιες του πατριωτισμού και της κοινωνίας. 
Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει. 
Οι καλές προθέσεις του κ. Δένδια δεν αρκούν. Δηλαδή, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη σε συνδυασμό με άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, δεν λέει τίποτα σε κανέναν;

Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: