Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Φωτιές ανάβει ο Kώστας Σημίτης που τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους!

Ο Κώστας Σημίτης με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Βημα της Κυριακής» παίρνει θέση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας. 
Στην συνέντευξη του κάνει σαφές ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».
«Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας».
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως ...
η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει, «είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικες αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις.
Σχετικά με τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης. Παράλληλα επισημαίνει πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Με την τοποθέτηση του αυτή ο πρώην πρωθυπουργός συντάσσεται με την άποψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αναδιάρθρωση χρέους «εδώ και τώρα» όπως φάνηκε και στην χθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 
Οι κύριοι Φλωρίδης, Νασιώκας, Κουκουλόπουλος και Θεοδωρίδης τάχτηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της λύσης, με τον κ. Έκτωρα Νασιώκα να αναφέρει: «να γίνει τώρα και με κούρεμα».
Επιπλέον τάσσεται ουσιαστικά κατά της πάγιας θέσης της κυβέρνησης η οποία σε όλους τους τόνους διαψεύδει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης κάτω από την πίεση των αγορών και των συνεχών δημοσιευμάτων και εκτιμήσεων των αναλυτών.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: