Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Προανακριτική για Novartis: O ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε ακρότητες για να μην εξεταστεί ο Φρουζής- Προετοιμάζουν νέο σόου

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής που ολοκληρώθηκε πριν καν ξεκινήσει, με την αντιπολίτευση να απειλεί να δυναμιτίσει περαιτέρω τη διαδικασία, εμμένοντας στη γραμμή της μη νομιμοποίησης της απόφασης για την εξαίρεση των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλου Πολάκη από την Επιτροπή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αναβολή της συνεδρίασης πηγές της επιτροπής εξηγούσαν ότι... «προς το παρόν η επιτροπή κινήθηκε με τη λογική να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον για την πρώτη φορά που οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης παραβίασαν την απόφαση.
Εφόσον κανείς δεν κάνει πίσω, κάποια στιγμή θα πρέπει να κινηθούν και συγκεκριμένες διαδικασίες», φράση που αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα απαγορευτεί η είσοδος των δύο βουλευτών στην επιτροπή.
Οπως διαφάνηκε από τη χθεσινή άλλωστε συνεδρίαση το πιθανότερο είναι οι δύο βουλευτές να εμφανιστούν και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού όπως δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα κάνουν «το συνταγματικό τους καθήκον».
Η κίνηση αυτή, άλλωστε, έχει τη σφραγίδα Τσίπρα αφού ο ίδιος σε δηλώσεις τους επεσήμανε ότι ο Τζανακόπουλος και Πολάκης μαζί με τους υπόλοιπους πέντε αποτελούν την επτάδα που έχει ορίσει για να εκπροσωπούν την ΚΟ του κόμματος στην Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να οδηγήσει τα πράγματα σε ακρότητες».
Ο κ. Μπούγας τόνισε πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμποδίζει το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ενδιαφέροντα σημεία και υλικό που έχει έρθει μετά την συγκρότηση της.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να οδηγήσει τα πράγματα σε ακρότητες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλη η ιστορία γίνεται για να μην καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Kωνσταντίνος Φρουζής» είπε ο κ. Μπούγας.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως κοινοβουλευτική απείθεια την άρνηση των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη να εγκαταλείψουν την αίθουσα, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου να σεβαστούν την απόφαση εξαίρεσής τους.
Όπως μάλιστα έκανε γνωστό ο κ. Μπούγας, θα στείλει στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επιστολή, στην οποία θα του εκθέτει τα γεγονότα.
Σημασία έχει πρόσθεσε να πάρουν θέση και τα υπόλοιπα κόμματα, σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι παίζουν καθυστερήσεις διότι ανησυχούν. «Όσα προσκόμματα κι αν επικαλούνται, θέλουν δεν θέλουν, η Προανακριτική θα κάνει την δουλειά της» τόνισε.
«Θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που θεωρούμε ότι έχουν να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη της αλήθειας και εφόσον προκύψουν στοιχεία ο κ.Παπαγγελόπουλος θα παραπεμφθεί και στο Ειδικό Δικαστήριο».
Η συνεδρίαση της προανακριτικής ξεκίνησε πέντε λεπτά τις 6 χθες το απόγευμα με τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο συνοδευόμενοι από τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της επιτροπής να εισέρχονται στην αίθουσα της επιτροπής.
Η άρνηση των δύο να αποχωρήσουν οδήγησε τον πρόεδρο της προανακριτικής Γιάννη Μπούγα σε αναβολή των εργασιών με αποτέλεσμα να αναβληθεί και κατ’ επέκταση η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Οι διάλογοι


Στην συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας φέρεται να είπε: «Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη που το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου».
– Μπούγας: «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;
– Λάππας: «Έχουν αυτόνομη παρουσία και προσωπικότητα, θα αποφασίσουν οι ίδιοι».
Ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπε στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «είμαι εδώ κατ’ εντολή του Προέδρου μου. Παραβιάζετε το Σύνταγμα». Ο κ. Μπούγας λέγεται ότι του επισήμανε ότι «επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».
Υπήρξαν και κάποιες στιγμής έντασης ενώ στην κατηγορηματική άρνησή τους να αποχωρήσουν, διέκοψε την συνεδρίαση και την ανέβαλε. Πρώτοι αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Διάλογος μεταξύ Μαρκόπουλου – Γεροβασίλη


Μάλιστα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε έξω από την αίθουσα τον εξής διάλογο με την γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη που περίμενε μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος. «Αναβάλλεται η συνεδρίαση.
Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια, φωνές και εντάσεις», είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής.
– Γεροβασίλη: «Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…».
– Μαρκόπουλος: «Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει την “γραμμή”».
– Γεροβασίλη με εξίσου ειρωνικό πνεύμα: «Θα τον πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: