Κεντρικό πρόσωπο όλων αυτών των διεργασιών είναι οΧρύσανθος Λαζαρίδης , βασικός εισηγητής του πλάνου που είχε υιοθετήσει ο πρωθυπουργός μετά τις κάλπες του περασμένου Μαΐου, με φόντο τις επερχόμενες (τότε) εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας στην εφημερίδα «Δημοκρατία» -είναι γνωστές οι σχέσεις της με το σύστημα του Μεσσήνιου αρχηγού- ότι συντάκτης της πρόσφατης ανακοίνωσης του ΕΛΚ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός της Ν.Δ., ήταν ο κ.Λαζαρίδης. 
Η συγκεκριμένη διαρροή από τους συνομιλητές του πρώην βουλευτή Επικρατείας αποδόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, ο επίσης στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης (φωτ. αρ.), στις κλειστές κομματικές συσκέψεις αφήνει σαφείς αιχμές τόσο για τον κ. Λαζαρίδη όσο και για τον Κώστα Μπούρα. 
Στο πλαίσιο αυτό, και εν μέσω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να προκαλεί το άγχος που δείχνουν από την πλευρά τους οιΧρύσανθος Λαζαρίδης και Κώστας Μπούρας να βάλλουν με όλους τους τρόπους κατά των υπόλοιπων μελών της «Στρογγυλής Τράπεζας» του Μεσσήνιου αρχηγού και δη των νέων ισχυρών παικτών που προέκυψαν τα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης του τελευταίου. 
Ενδεικτικό του εμφυλιακού κλίματος στη σαμαρική φρουρά είναι και οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να προχωρά στην απομάκρυνση από τον στενό ηγετικό πυρήνα των Γιώργου Μουρούτη και Δημήτρη Σταμάτη.