Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η αναζήτηση χρισμάτων και επίσημης κομματικής στήριξης ωφελεί;

Χρίσματα και αυτοδιοικητικές εκλογές


Η αναζήτηση χρισμάτων και επίσημης κομματικής στήριξης στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, βρίσκεται πάντα σε αντίφαση με την πάγια θέση, κατά κανόνα όλων των υποψηφίων, πως στα θέματα της αυτοδιοίκησης, κομματισμός και μηχανισμοί δεν έχουν καμμία θέση.
Και είναι μια θέση, ανεξάρτητα από το κατά πόσο είναι ελικρινής, κατ’ αρχήν σωστή.
Η γνώση και η αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων, είναι πάνω από όλα θέμα προσωπικότητας και ικανοτήτων που κανένας κεντρικός μηχανισμός δεν μπορεί, ούτε να ξεπεράσει, αλλά και ούτε να αγνοήσει.
Από την άλλη βέβαια είναι κατανοητή, ως ένα βαθμό η επιθυμία για μια...
ελάχιστη εξασφάλιση, μια εκλογική μαγιά και μια πολιτική νομιμοποίηση που το κομματικό χρίσμα παρέχει.
Στην τρέχουσα ωστόσο πολιτική συγκυρία, που η πολιτική ζωή και τα κόμματα ως οργανικοί της παράγοντες διέρχονται μια φάση έντονης αμφισβήτησης αν όχι απαξίωσης, οποιοσδήποτε συσχετισμός ή ταύτιση με αυτά, μπορεί να έχει αντίθετες από τις προσδοκώμενες συνέπειες.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 καμία ομοιότητα δεν έχουν με τις δημοτικές εκλογές του 1982 ή του 2002, που το χρίσμα και μόνο του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα, βοηθούσε καίρια, αν δεν εξασφάλιζε την εκλογή.
Οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες θα κριθούν με βάση το έργο τους στην αυτοδιοίκηση, τις πολιτικές τους ικανότητες και διαδρομή.
Στον τομέα αυτό θα πρέπει να επενδύσουν απέναντι σε ένα κουρασμένο εκλογικό σώμα.
Σε ένα σώμα που αναζητά λύσεις στα προβλήματα, συμμάχους στον αγώνα για σταθερότητα και επιβίωση.
Κάθε ανάμειξη εξωγενούς παράγοντα ή επένδυση προσδοκιών σε αυτόν θα αδικήσει πρώτους από όλους τους υποψηφίους.
Και αντίστοιχα όσους επιλέξουν να ταυτιστούν με αυτούς με κριτήρια άλλα από την αποτελεσματικότητα και τις ικανότητές τους.
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: