Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

«Μπορείτε να πάτε να κρεμαστείτε»

Αποκαλυπτική της απογοήτευσης των Βρετανών πολιτών με αμφότερα τα κόμματα εξουσίας είναι δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ιντιπέντεντ, την οποία η εφημερίδα παρουσιάζει με τον εύγλωττο πρωτοσέλιδο τίτλο: 
«Μπορείτε να πάτε να κρεμαστείτε και οι δυο σας».
Το κύριο συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση είναι ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στη Βρετανία επιθυμεί οι επικείμενες εκλογές να μην αναδείξουν μονοκομματική πλειοψηφία, κάτι που σύμφωνα με όλο και περισσότερους αναλυτές προκύπτει ως το επικρατέστερο σενάριο. 
Το πρωτοσέλιδο λογοπαίγνιο παραπέμπει στον όρο «κρεμασμένη Βουλή», ακριβής μετάφραση του 'hung parliament' που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί όταν δεν... προκύπτει αυτοδυναμία.
Μεταξύ των σημαντικότερων πορισμάτων της δημοσκόπησης είναι ότι το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί «αδιανόητο» το ενδεχόμενο επανεκλογής των Εργατικών και του Γκόρντον Μπράουν, ενώ το 44% διαφωνεί με τη δήλωση αυτή. 
Την ίδια ώρα το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η λύση των Συντηρητικών δεν προκαλεί ενθουσιασμό, με το 42% να διαφωνεί με τη δήλωση αυτή. 
Το εντυπωσιακό, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, είναι ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους των Τόρις (24%) συμφωνεί πως το κόμμα δεν προκαλεί ενθουσιασμό.
Συνολικά το 38% των Βρετανών ψηφοφόρων θα προτιμούσε μία Βουλή χωρίς μονοκομματική πλειοψηφία, έναντι 53% που διαφωνεί. 
Το ποσοστό των ψηφοφόρων ανά κόμμα που τάσσεται κατά της αυτοδυναμίας και υπέρ της μετεκλογικής αναζήτησης κυβερνητικής συνεργασίας διαμορφώνεται στο 25% για τους Τόρις, στο 36% για τους Εργατικούς και φυσικά στο 57% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εκλογές που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, η δημοσκόπηση για την Ιντιπέντεντ δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 37%, στους Εργατικούς 30% και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 20%
Με τα ποσοστά αυτά οι Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον δε θα σχημάτιζαν κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός -

Δεν υπάρχουν σχόλια: