Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

«Άνθρωπο της ΕΕ» στην ελληνική κυβέρνηση θέλει ο Βολφ Κλιντς

Την τοποθέτηση ενός υψηλού εντεταλμένου της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση προτείνει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση Βολφ Κλίντς.
Έναν υψηλό εντεταλμένο της ΕΕ στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Βολφ Κλιντς. 
Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση υποστηρίζει ότι η διαδικασία εξυγίανσης των ελληνικών δημοσιονομικών θα είναι μια δύσκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτόν απαιτείται η συνεχής παρουσία της ΕΕ στην κυβερνητική καθημερινότητα.

«Αλεξικέραυνο στις αντιδράσεις»
Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle o Γερμανός ευρωβουλευτής επισήμανε:
«Θα ήταν καλό, εάν είχαμε κάποιον που θα δίνει το «παρών» στην ελληνική πλευρά. Θα το έκανε άλλωστε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 
Το ΔΝΤ θα έστελνε κάποιον στο γραφείο του ...
...υπουργού Οικονομικών και θα του έλεγε τι πρέπει να κάνει. Εγώ δεν πάω τόσο μακριά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει το πρόγραμμά της, το οποίο καλείται να εφαρμόσει, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας εντεταλμένος της ΕΕ στη ελληνική κυβέρνηση, με τον οποίο ο υπουργός θα μπορεί να συζητά τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων. Αυτός θα προσφέρει τις συμβουλές του στην ελληνική κυβέρνηση και θα λειτουργεί ως αλεξικέραυνο στις αντιδράσεις».

«Θα πρέπει να είναι κάποιος που θα κινείται με άνεση στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα θα βρίσκεται ούτως ή άλλως υπό την επιτήρηση της ΕΕ, υπενθυμίζουμε στον Γερμανό Ευρωβουλευτή. Τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει ότι ένας εντεταλμένος θα έχει καλύτερη εποπτεία από την Κομισιόν. Σε τελική ανάλυση ένα πρόσωπο δεν μπορεί να ελέγξει έναν κρατικό μηχανισμό.

«Φυσικά και το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα υψηλού εντεταλμένου δεν θα είναι κάποιος από τις Βρυξέλλες, που δεν θα μιλάει ελληνικά και ο οποίος δεν θα γνωρίζει την ελληνική νοοτροπία. Θα είναι κάποιος που θα μπορεί να κινηθεί με άνεση στην Ελλάδα. Φυσικά εάν κάποιος θέλει να μας παραπλανήσει θα είναι δύσκολο να το εξακριβώσουμε. Για τον λόγο αυτόν θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι η Eurostat δεν έχει πρόσβαση στις ελληνικές στατιστικές. Η Ελλάδα επικαλείται το γεγονός ότι είναι κυρίαρχη χώρα και δεν το επιτρέπει. Αυτό είναι σωστό, αλλά μέχρι ενός σημείου. Και εφόσον οι ελληνικές στατιστικές έχουν αποδειχθεί πολλές φορές εσφαλμένες η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται αυτά τα επιχειρήματα. Γνώμη μου είναι ότι η Eurostat θα πρέπει να έχει πρόσβαση», υπογραμμίζει ο κ. Κλιντς.

«Θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός στις άλλες χώρες της ΕΕ, εάν δεν ληφθούν μέτρα»

Ο υψηλός εντεταλμένος -στην περίπτωση που συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση- θα πρέπει να παίξει και το ρόλο του Ευρωπαίου μπαμπούλα. «Αλεξικέραυνο» τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Μια τέτοια παρουσία δεν θα ενίσχυσε ενδεχόμενες αντιευρωπαϊκές τάσεις στην ελληνική κοινωνία;

«Μπορεί, αλλά εγώ ξέρω ένα πράγμα. Εάν επιτρέψουμε να ξεφύγει χωρίς συνέπειες η Ελλάδα με τις ζαβολιές που έχει κάνει, τότε θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες στην πλειονότητά τους τήρησαν τις συνθήκες. Και τότε η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη. Πώς θα πούμε στον Ολλανδό, στον Γάλλο και το Γερμανό πολίτη ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και να τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας τη στιγμή που ανεχόμαστε να μας παραπλανά συστηματικά μια άλλη χώρα», διερωτάται ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής .

«Τα περισσότερα Porsche cayenne κατά κεφαλή»

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο υψηλός εντεταλμένος, όπως τα περιγράφει ο Βολφ Κλιντς, ταιριάζουν γάντι στον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργο Χατζημαρκάκη. Ο κ. Κλιντς δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν διαψεύδει.

Ο ρόλος του εντεταλμένου θα είναι εποπτικός, αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις θα εισπράττει και τη δυσαρέσκεια, διευκρινίζει ο κ. Κλιτς, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερη την περίπτωση της Ελλάδας.
«Δεν ανήκει στις συνηθισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα. Φυσικά και μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες να χάσουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε συνεχή παραποίηση στατιστικών στοιχείων. Και αυτό δεν είναι ένα απλό πταίσμα. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη επί τη βάσει παραποιημένων στοιχείων. Μια πρακτική που συνεχίστηκε και αργότερα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής», τονίζει ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, ο κ. Κλιντς υπενθυμίζει ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό αυτοκινήτων τύπου Porsche cayenne και τα περισσότερα κότερα στις μαρίνες σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους, τη στιγμή που μόνο το 5% των πολιτών δηλώνει εισόδημα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Και αυτό σίγουρα το έβλεπαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, καταλήγει.
D.W.
Συνέντευξη, Ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: