Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Σχέδιο Ε.Ε. για έλεγχο των κερδοσκοπικών επιθέσεων

Βρυξέλλες
Ο νέος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.
Πρόταση για στενή εποπτεία σε κοινοτικό επίπεδο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων προϊόντων σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα ο νέος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.
Κοινή πρόταση για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης θα φέρουν από την πλευρά τους ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.
Οι τελευταία εξελίξεις με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έχουν πείσει και τους πλέον δύσπιστους στην Κοινότητα ότι θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις άμεσα, διαφορετικά το πρόβλημα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για το σύνολο της Ε.Ε.
Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, απαιτούνται μέτρα βραχυπρόθεσμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία επιτίθενται πλέον σε όλους τους αδύναμους κρίκους, ξεκινώντας από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν πρώτη προτεραιότητα του κ. Μπαρνιέ μετά...
...την ανάληψη των καθηκόντων του (την Τρίτη η Ευρωβουλή θα εγκρίνει τη νέα Επιτροπή) θα είναι η προετοιμασία πρότασης για την εισαγωγή ελεγκτικών μηχανισμών στη λειτουργία της αγοράς παραγώγων προϊόντων.
Στην εν λόγω αγορά, στην οποία εντάσσονται και τα κρατικά ομόλογα μέσω των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου, διακινείται το αστρονομικό ποσό των 600.000 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, ενώ για το 80% των δραστηριοτήτων δεν υπάρχει καμία εποπτεία.
Μάλιστα, για να δώσουν τη διάσταση του μεγέθους της κερδοσκοπίας εναντίον της Ελλάδας στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι την περασμένη Παρασκευή το κόστους της ασφάλισης αντιστάθμισης κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα ήταν 428 μονάδες βάσης απ' αυτό της Γερμανίας (δηλαδή η Ελλάδα δανείζονταν με 4,28% ακριβότερα), ενώ την ίδια στιγμή της Αιγύπτου ήταν 263 μονάδες, του Λιβάνου 255 και του Μαρόκου 113. 
Δηλαδή τρεις χώρες με σχεδόν διαλυμένες οικονομίες πληρώνουν πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα.
«Ε.Ε. 2020»
Αναφορικά με τη γαλλογερμανική πρόταση, θα υποβληθεί στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών με βάση κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν. Στην ουσία πρόκειται για αντικατάσταση της αποτυχημένης Στρατηγικής της Λισαβόνας με τη νέα στρατηγική για την επόμενη δεκαετία που φέρει την ονομασία «Ε.Ε. 2020». Η Στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση απέτυχε επειδή δεν περιείχε δεσμευτικούς όρους για τα κράτη-μέλη.
Στην ουσία η νέα στρατηγική θα επεκτείνει στο σύνολο της οικονομίας την αμοιβαία εποπτεία που υπάρχει σήμερα στο δημοσιονομικό τομέα μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα κάθε φορά που το έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, θα υπάρχουν τρεις θεματικοί στόχοι: η δημιουργία αξίας από τη γνώση, η παροχή δυνατοτήτων στους πολίτες σε μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, διασυνδεδεμένης και πιο «πράσινης» οικονομίας.
Θα συνδυάζει την ανάπτυξη, τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κοινωνική ένταξη, την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης, την ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών και την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Θα υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι για κάθε χώρα σε όλους τους παραπάνω τομείς. Η ιδέα της ισπανικής προεδρίας περί επιβολής κυρώσεων στις χώρες-μέλη που δεν θα επιτυγχάνουν τους στόχους απορρίφθηκε από τα περισσότερα κράτη-μέλη. Αντίθετα κερδίζει έδαφος η λογική των οικονομικών κινήτρων επιβράβευσης των «καλών μαθητών», η οποία μπορεί να έχει τη μορφή ανάληψης πρόσθετων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας.
ΥΠΟΙΑΝ: «Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις»
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα πλήρες σχέδιο που αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου.
Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις της η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία. 
Η κα υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της δύσκολης συγκυρίας βασιζόμενη αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. 
Κάθε πρωτοβουλία των εταίρων μας στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων και τη σταθεροποίηση του ευρώ είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: