Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

To μυστικό δείπνο των κερδοσκόπων στο City με... ελληνικό μενού

Με συντονισμένες κινήσεις θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιδράσει και να ισορροπήσει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες μετά τις «τρεις εβδομάδες του Αρμαγεδδώνα»
Από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα οι λογιστικές ζημίες που καταγράφει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) έχουν αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα αρνητικά δημοσιεύματα δεν έμειναν αμέτοχοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν ένα ανταγωνιστικό ευρώ ως προς το δολάριο προκειμένου να συνεχιστεί η πώληση των προϊόντων τους
Εβδομάδα κερδοσκοπικών πιέσεων, μαζικών ρευστοποιήσεων και καταστροφικών προβλέψεων που συνοδεύονταν από την αδυναμία αντίδρασης της κυβέρνησης στα διάφορα ...
δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ήταν αυτή που μας πέρασε για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.
Τα καταιγιστικά κτυπήματα των ξένων δημοσιευμάτων και των Ευρωπαίων πολιτικών -που είτε άθελά τους είτε (σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα) ηθελημένα- οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε μία πρωτοφανή για τα τελευταία 15 χρόνια «οικονομική αιμορραγία.»
To μυστικό δείπνο των κερδοσκόπων στο City με... ελληνικό μενού
Περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την πτώση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.000 μονάδες μέσα σε 4 συνεδριάσεις, ενώ οι ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων ανέρχονται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η φυγή πάνω από 4 δισ. ευρώ από ελληνικές καταθέσεις προς το εξωτερικό που πραγματοποιήθηκε σταδιακά από την αρχή του χρόνου.
Πηγή των επιθέσεων ήταν κυρίως το Λονδίνο απ’ όπου τα ευρωπαϊκά γραφεία των μεγάλων ξένων οίκων παρακολουθούν τις οικονομίες της «γηραιάς ηπείρου».
Με έντεχνο τρόπο
Η βρετανική οικονομία αναζητά επειγόντως εισροές στη στερλίνα προκειμένου να κλείσει τις δικές της πληγές. Η δημοσιονομική αδυναμία της Ελλάδας αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» για τους βρετανικούς στόχους.
Το ελληνικό πρόβλημα πέρασε έντεχνα μέσα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαικής Ενωσης και διαφόρων τεχνοκρατών στους Financial Times ως αιτία μελλοντικής παθογένειας του ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα σε 3 εβδομάδες να υπάρχουν μαζικές ρευστοποιήσεις σε ευρώ και στροφή κυρίως σε δολάριο, στερλίνα και ελβετικό φράγκο.
Το πώς αξιοποίησαν την αδυναμία της Ελλάδας φάνηκε καθαρά και από την έκθεση της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Unicredito, που έγραφε χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ οδεύει προς το 1,39 έναντι του δολαρίου και υπαίτιος είναι η ‘ελληνική τραγωδία’». Σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να στοιχηματίζουν στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η μη ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τα ελλείμματά της θα συνεχίσει να βαραίνει το ενιαίο νόμισμα.
Στα αρνητικά δημοσιεύματα δεν έμειναν αμέτοχοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι ουσιαστικά θέλουν ένα ανταγωνιστικό ευρώ ως προς το δολάριο προκειμένου να συνεχιστεί η πώληση των προϊόντων τους στις αγορές της Βορείου και Νοτίου Αμερικής αλλά και στη ζώνη δολαρίου στην Ασία. Τα hedge funds, το 80% των οποίων έχει έδρα στο City, ουσιαστικά είδαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως εξαιρετική ευκαιρία κερδοσκοπίας.
Short θέσεις
Ο κερδοσκόπος κ. Πόλσον φέρεται να έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες θέσεις short έναντι του ευρώ, των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Πόλσον είχε συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόβλημα. Βέβαια, ο κ. Πόλσον δεν πρωτοτυπεί, αφού πριν από περίπου 18 χρόνια ο κ. Σόρος είχε διαλύσει την Τράπεζα της Αγγλίας με τις κερδοσκοπικές του κινήσεις στη στερλίνα.
Εκτός από τον κ. Πόλσον, μερικά γνωστά hedge funds που ακούστηκε ότι κερδοσκόπησαν ή κερδοσκοπούν στα ελληνικά ομόλογα και σε μετοχές ήταν το Marshall Wace, το GLG και το HighBridge.
Στροφή προς το δολάριο και στερλίνα
Τα ξένα κερδοσκοπικά funds δεν ήταν τα μόνα που κτύπησαν την ελληνική οικονομία. Τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε στροφή κεφαλαίων ύψους -με μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις- τουλάχιστον περίπου 300 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν σε ελληνικές τράπεζες σε ευρώ και γύρισαν κυρίως σε δολάριο και στερλίνα. Τα κεφάλαια αυτά ουσιαστικά μετατράπηκαν σε δολάρια μέσω των επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών και ξένων τραπεζών στην Αθήνα και στο Λονδίνο.
Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται κυρίως από ναυτιλιακές εταιρείες, που ως γνωστόν έχουν βάση το δολάριο, ίδια κεφάλαια εταιρειών, βασικούς μετόχους και off shores.
Συνεργασία με 6 οίκους για την ελληνική αντεπίθεση
Μόλις τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κυβέρνηση δείχνει να φεύγει από τη θέση του παθητικού θεατή της καταστροφής και την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσει να κινηθεί ώστε να ανακοπούν οι έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις στα κρατικά ομόλογα.
Η εκτόξευση του spread του δεκαετούς ομολόγου (λήξης 2019) πάνω από τις 300 μονάδες ουσιαστικά δείχνει ότι οι ξένοι το αντιμετωπίζουν ως junk bond, γεγονός που καταδεικνύει πόσο έχει προεξοφληθεί η πτώχευση της χώρας. Η κατάσταση αυτή ανησύχησε ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο άνοιξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «γραμμή» με τους μεγαλύτερους Ελληνες τραπεζίτες σε μία προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών προκειμένου να εξομαλυνθεί όσο το δυνατόν η κατάσταση.
Το άρθρο του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου στους Financial Times με το οποίο επιβεβαιώνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής αντίδρασης απέναντι στις καταιγιστικές επιθέσεις των ξένων εταίρων μας. Μίας αντίδρασης που ίσως καθυστέρησε μερικές εβδομάδες.
Η δεύτερη κίνηση είναι να «κτιστούν» γέφυρες με τους μεγάλους ξένους οίκους (Goldman Sachs , Morgan Stanley, Merrill Lynch, Citibank, Νomura και HSBC) που κατείχαν και διαπραγματεύονταν περίπου το 70% του συνολικού όγκου των ελληνικών ομολόγων στο εξωτερικό. Ήδη, οι πρώτες επαφές έγιναν από κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο (προ δύο εβδομάδων) με εκπροσώπους των μεγάλων ξένων οίκων, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει με αναθέσεις placements ομολόγων και μετοχών και αυξημένες προμήθειες στις μελλοντικές εργασίες για ιδιωτικοποιήσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν ήταν η σταδιακή μεταστροφή της στάσης της Goldman Sachs και των υπολοίπων, ενώ η παρουσία της γιαπωνέζικης Nomura, που ήταν η πλέον αισιόδοξη απ’ όλους τους μεγάλους ξένους οίκους, ουσιαστικά δείχνει το άνοιγμα προς τις ασιατικές αγορές.
Σ’ αυτό το επίπεδο τοποθετείται και η έκδοση ομολόγων σε δολάριο και γεν που δρομολογείται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τη σκυτάλη των αντιδράσεων φαίνεται ότι θα πάρουν και οι τράπεζες, οι οποίες μέσω των θυγατρικών τους στο Λονδίνο ετοιμάζουν roadshows τα οποία θα έχουν ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και θέλοντας να δείξουν ότι οι ίδιες δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ουσιαστικά έχουν αυτονομήσει την πορεία τους από την ευρύτερη ελληνική παθογένεια του δημόσιου τομέα.

Του Νίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: