Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αμετακίνητοι οι αγρότες- προβλήματα και ελλείψεις προϊόντων

Τα μπλόκα της Αν. Μακεδονίας τα πιο ίσχυρά και σκληρά!


Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με την κυκλοφοριακή ασφυξία να συνεχίζεται στο εθνικό οδικό δίκτυο και την αγορά να μετρά ήδη ελλείψεις προϊόντων και μεγάλες ανατιμήσεις. Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με στόχο τη δημιουργία ενιαίου μετώπου. 
Αυτή την ώρα στον Προμαχώνα Σερρών συναντώνται εκπρόσωποι αγροτών από μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, στην προσπάθειά τους να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή πλεύσης.Αγρότες των Σερρών κρατούν κλειστή την σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης- Βουλγαρίας. 
Στον Προμαχώνα την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς αγρότες είχαν μετακινήσει ορισμένα από τα τρακτέρ τους πάνω στις ράγες χωρίς να έχουν ειδοποιήσει το σταθμάρχη. 
Αποκλεισμένη παραμένει και η Εγνατία οδός στους κόμβους Σρυμώνα, Στρυμονικού και Χρυσούπολης.
Στο μπλόκο της Νίκαιας, ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας προανήγγειλε ...
συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά απέκλεισε τη συνεργασία τους με τους παραγωγούς του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου. Και αυτό διότι, όπως υποστήριξε, "η ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε τις μάσκες’ και φάνηκε περί ποίων πρόκειται".
"Ανεπαρκή" χαρακτήρισαν τα μέτρα οι αγρότες της Αλαμάνας, του Κάστρου και της Ελάτειας, οι οποίοι στις 19.30 συνεδριάζουν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης τόνισε ότι οι περαιτέρω κινήσεις θα αποφασισθούν στις γενικές συνελεύσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στον Φεβρουάριο.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουσθεί με συμφέροντα και νοοτροπίες, να μη ζημιωθεί ο 'Ελληνας παραγωγός και καταναλωτής και επεσήμανε ότι ο υπουργείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον διάλογο, ώστε να παραμείνουν οι παραγωγοί στην κτηνοτροφία.

Σε οτι αφορά τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, έκριναν μη επαρκείς τις απαντήσεις της υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή,σε συνάντηση που είχαν μαζί της. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Γιαννόπουλος , τόνισε οτι συμμετέχουν σε κάθε μορφής αγώνα , εξέφρασε ωστόσο την αντίθεση του στο κλείσιμο των εθνικών οδών. Η κ. Μπατζελή τόνισε οτι στο πρόγραμμα ένταξης των Νέων Αγροτών δεν υπάρχει δυνατότητα να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, επι ΝΔ.
Οι νέοι αγρότες ζητούν την ένταξη τους στα προγράμματα που είχε  εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε εξέλιξη επίσης, συνάντηση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη με εκπροσώπους κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζητούν να δοθούν 15.000 στον καθένα,ποσό που έχει εγκριθεί απο την ΕΕ.
"Η χώρα έχει δυσκολίες. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπλόκα αλλά μέσα από το διάλογο και τη διάθεση όλων για μεγάλες ανατροπές" δήλωσε σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ κατά τη συθάντησή τοιυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια: "Δίνουμε μεγάλο αγώνα διεθνώς για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και σε αυτή την πορεία η δική σας βοήθεια είναι χρήσιμη".
Σε "συστράτευση" για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, κάλεσε τον αγροτικό κόσμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

"Δεν είναι απέναντί μας οι αγρότες, δεν τους θέλουμε στα μπλόκα, αλλά μαζί μας στον αγώνα για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας, του κράτους και την ανάταξη συνολικά της οικονομίας μας", τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
Η κυβέρνηση, οι εμποροβιομήχανοι και η ΝΔ, που απαιτούν να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα, είναι οι ένοχοι για την απόγνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και για την ακρίβεια στα προϊόντα και δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους κατήγορους, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: