Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Το… μνημόσυνο του Μνημονίου

Την αποτίμηση μια στρατηγικής που δείχνει να φθίνει, κάνουν οι Financial Times, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπαγωγή της Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
«Ένα χρόνο μετά τη διάσωση, οι καιροί είναι δύσκολοι, και η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με τα κλειστά καταστήματα και τις σορούς των σκουπιδιών να μαρτυρούν την κλίμακα του οικονομικού σοκ, και την οργισμένη διάθεση των συνδικαλιστών», είναι η χαρακτηριστική αναφορά της οικονομικής ...
επιθεώρησης, που επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, έχουν παγώσει.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποτύχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η Ευρώπη αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπουν σε δίλημμα, για το κατά πόσο θα δώσουν στη χώρα μας ακόμη μια ευκαιρία, ή θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Η εφημερίδα ωστόσο εκτιμά ότι σε μια τέτοια, ακραία αρνητική περίπτωση, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταστροφικές για την ισορροπία της οικονομίας στην ευρωζώνη, καθώς και για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.
Οι Financial Times αναφέρονται και στην προοπτική επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, το 2012, διατυπώνοντας την ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, όπως σήμερα, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.
02.05.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Non Paper ΠΑΣΟΚ:
Απολογισμό για τον ένα χρόνο από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου μας έβαλε στο μνημόνιο κάνει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο απολογισμός αυτός είναι γραμμένος σε... μιάμιση σελίδα!

Πιο συγκεκριμένα, σε non paper που εστάλη σε όλους τους βουλευτές από την Ιπποκράτους, επισημαίνεται ιδιαίτερα πως η χώρα είναι στην εντατική! Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το απόσπασμα όπως το παραθέτουν σήμερα τα parapolitika: «...Κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη. Η χώρα είναι στην εντατική. Αλλά γλυτώσαμε τα χειρότερα. Μείναμε ζωντανοί. Και το παλεύουμε εκεί που οι προηγούμενοι λιποτάχτησαν. Πήραμε ανάσα ζωής, ανάσα 110 δισ. Αλλά ο μηχανισμός και ο δανεισμός είναι το μέσο. Ο σκοπός είναι να αλλάξουμε βαθειά τη χώρα ώστε να μην ξαναβρεθεί ποτέ στην κατάσταση που την παραλάβαμε. Να σταθεί στα δικά την πόδια, ώστε να μην ξαναχρειαστεί δάνειες δυνάμεις για να επιζήσε...».

Και το non paper καταλήγει ως εξής: «Ο στόχος είναι να μην ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τι σημαίνει χρεοκοπία. Ποτέ. Και μία είναι η απόφασή μας: Με τίποτα πίσω. Δεν θα αφήσουμε με τίποτα την Ελλάδα να ξανακινδυνεύσει με χρεοκοπία. Μοναδική μας έγνοια οι βαθειές αλλαγές υπέρ του πολίτη. Τα προβλήματα είναι πολλά. Αλλά προχωράμε. Δεν σταματάμε. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε. Ποτέ».