Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019

Στα 9 δισ. ευρώ το ύψος των φοροαπαλλαγών

Φοροαπαλλαγές ύψους 9 δις ευρώ περιλαμβάνει το φορολογικό σύστημα οι οποίες το επόμενο έτος αναμένεται να διευρυνθούν. Και αυτό καθώς τίθενται σε εφαρμογή η έκπτωση φόρου 40% για τις επισκευές κατοικιών, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και οι εξαιρέσεις από την εισφορά αλληλεγγύης συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογούμενων. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή υφίστανται 822 φοροαπαλλαγές...

Για αυτές τις φοροαπαλλαγές έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και δεν είναι λίγοι οι φορείς ακόμα και η τρόικα που ζητούσε τον περιορισμό τους. Εν τούτοις όχι  μόνο δεν μειώθηκαν αντιθέτως αυξήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι φοροαπαλλαγές ενισχύθηκαν κατά 48 και συγκεκριμένα από 774 έφθασαν τις 822, ενώ το κόστος εκτινάχθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ. Από τα 7,7 δισ. ευρώ που ήταν το κόστος με βάση την έκθεση του 2019 ανήλθε σε 8,9 δισ. ευρώ το 2020.
Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του προϋπολογισμού:
- Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ισχύουν 125 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομικό κόστος από τις ρυθμίσεις αυτές φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων που κάνουν χρήση των ειδικών ελαφρύνσεων ανέρχεται σε 3.647.793 φορολογούμενους. Από την εισφορά αλληλεγγύης και το Τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται 125.909 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής φόρου ύψους 19,8 εκατ. ευρώ.
- Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ισχύουν 123 φορολογικές απαλλαγές. Διαπιστώθηκε ότι προκαλούν απώλειες φορολογικών εσόδων συνολικού ύψους 714 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
- Στον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται 20 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των απαλλαγών αυτών φθάνει τα 108 εκατ. ευρώ. Συνολικά στη φορολογία κεφαλαίου οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ.
- Στο ΦΠΑ περιλαμβάνονται 85 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Από αυτές που έχουν ποσοτικοποιηθεί έχει διαπιστωθεί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1,28 δισ. ευρώ.
- Στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστές ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο κλπ). Οι διατάξεις αυτές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 1,29 δισ. ευρώ.
- Στα τέλη χαρτοσήμου, περιλαμβάνονται 76 διατάξεις απαλλαγών με κόστος 76,9 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
- Για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων περιλαμβάνονται 23 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ρυθμίσεων ανέρχεται σε 37,7 εκατ. ευρώ.


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: