Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: Παρακαλέσαμε για μεταρρυθμίσεις κι όχι περικοπές – Μας επιτέθηκαν,δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες

Η Ελλάδα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη, συμβιβαστική πρόταση στους Θεσμούς, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, άφησε αιχμές κατά της  ηγεσίας του Eurogroup, τονίζοντας πως επέλεξε να αναφερθεί μόνο στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, ζήτησε συμφωνία τονίζοντας πως ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, ωστόσο...
είπε πως είναι αρκετός.
«Μία από τις μεγάλες αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι μήπως κάποια κυβέρνηση εκτρέψει τον προϋπολογισμό. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και προτείναμε στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού να συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα και να γίνεται άμεση μείωση όλων των δαπανών του δημοσίου», είπε.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους θεσμούς βάση του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, με άμεσες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, που αν γίνει δεκτό θα βάλει τέλος στο δράμα. Η προεδρία του eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Δεν είναι ώρα τώρα να αποδοθούν ευθύνες. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν γιατί οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευθούν περαιτέρω ώστε να καλυφθεί  η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό.
Παρακαλέσαμε θερμά τους ομολόγους μας να δώσουν έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στις περικοπές. Τους εξήγησα ότι το πρόβλημα με τον ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητα και όχι το ύψος των συντελεστών.
Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ευθύνη των στιγμών, ζητήσαμε από το Eurogroup να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ ή ακόμα καλύτερα σε επίπεδο αρχηγών για να υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι πολύς ο χρόνος που απομένει, αλλά είναι αρκετός».


Δεν υπάρχουν σχόλια: