Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η… βιασύνη οδηγεί σε εκλογές

Η ορολογία «fast track», εισήλθε στην πολιτική καθημερινότητα τους πρώτους, ανέμελους μήνες του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά την επικράτησή του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Ο Χάρης Παμπούκης, κατεξοχήν πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε να κωδικοποιήσει μια μεθοδολογία προώθησης και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, που θα υπερέβαινε τις ...
γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υστερήσεις του ελληνικού κράτους.
Κρίνοντας από την ένδεια επενδύσεων που... παρατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, προφανώς και οι διαδικασίες fast track δεν απέδωσαν. Κάτι που δεν αποτρέπει την Κυβέρνηση από το να επιχειρήσει να τις εφαρμόσει στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής.
Η προφανής βιασύνη που διαπιστώνεται λοιπόν, στο να κλείσουν άμεσα όσα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την έγκριση της τρόικας για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. 
Αφορά κυρίως, τη σπουδή να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στον Νοέμβριο.
Εκεί αποσκοπεί η σημερινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, που σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Η χρονική αυτή συγκυρία, υπερβαίνει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου πιθανότατα θα αποφασιστεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε επίπεδα άνω του 50%.
Τακτοποιεί τις εκκρεμότητες για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στην τρόικα, και διαμορφώνει το πλαίσιο για να προκύψει από τις κάλπες μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία και θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του Μνημονίου ΙΙ, που θα συνεπάγεται ουσιαστικά τυχόν συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μια αναδιάρθρωση την οποία θα επωμιστεί κατά κύριο λόγο ο ιδιωτικός τομέας, που ήδη έχει προϋπολογίσει απώλειες 21%, συμμετέχοντας στο rollover των ελληνικών ομολόγων, που αποφασίστηκε με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, στις 21 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: