Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Με ‘’άδεια’’ χέρια θα επιστρέψει ο Παπανδρέου από το Βερολίνο

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα τελείωσε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησης, η Μέρκελ διευκρίνισε ότι η παράταση στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ είναι ένα σημείο στο συνολικό πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι διάρκειας τριών ετών, ενώ για την Ιρλανδία 7 ετών. Γίνονται συζητήσεις για το... εάν θα πρέπει να δοθεί παράταση στη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος. Είναι ένα σημείο στο συνολικό πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Άκαρπη απεδείχθη η συνάντηση και όσον αφορά το ζήτημα τυχόν επιμήκυνσης ή κάποιας άλλης διαχείρισης του ελληνικού χρέους πριν τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης το 2013, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας λέει «όχι» σε αναδιάρθρωση.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησε η κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους είναι δύσκολο εγχείρημα. «Η βούληση του ελληνικού λαού είναι σημαντικός παράγοντας για το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι εφικτή «όταν ο ελληνικός λαός πειστεί για την αναγκαιότητα των αλλαγών».
Επίσης, αναφέρθηκε στο συνολικό πακέτο που εξετάζει η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την γερμανίδα καγκελάριο για «όλα όσα έχει κάνει ως τώρα» και για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που σχεδιάζει.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε την ανταγωνιστικότητα στην κορυφή του κυβερνητικού προγράμματος. «Προωθούμε μεταρρυθμίσεις για μια ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα. Θα επιχειρήσουμε συστηματικά να ξαλαφρώσουμε το χρέος μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση εμπεριέχονται στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας.
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. «Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολος δρόμος και απαιτεί πολιτικό θάρρος. Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες δείχνουν ότι υπάρχει αντίδραση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γερμανοί πολίτες, παρότι πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι στο σωστό δρόμο, θέλουν να δουν κι άλλα πράγματα που θεωρούν απαραίτητα.
parapolitika
Σχόλιο Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.: "Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την κρίση χρέους. 
Διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν ζητά επιπλέον μέτρα από την Αθήνα, αλλά την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια: