Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Στα "τάρταρα" το χρηματιστήριο - Ιπτάμενο spread


Οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων δεν έχουν προηγούμενο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο δανεισμό για τη χώρα μας. 
Το spread των 10ετών ομολόγων έχει εκτιναχθεί στο ιστορικό υψηλό των 456 μονάδων βάσης και η απόδοση τους στο 7,50%.
Το ανησυχητικό είναι ότι το σπρεντ για το διετές ομόλογο φθάνει στις 587 μονάδες και για το πενταετές στις 481 μονάδες. 
Αφορμή, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των spread θεωρείται δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, εμφανίζοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να "αιμορραγεί".

Χρηματιστήριο: "Πούλα και...τρέχα"
Μετριάστηκαν λίγο οι πιέσεις, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 1.900 μονάδες με τις ...

απώλειες να έχουν περιοριστεί μεταξύ του 3,50% και 4%.

Παράλληλα, ο ιδιαίτερα μεγάλος τζίρος που ξεπερνά τα 195 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να γίνει μόνο με ρευστοποιήσεις και δείχνει ότι υπάρχουν και αγορές. 
Βεβαίως, ίσως αυτές οι αγορές να γίνονται από τα ίδια χαρτοφυλάκια που θέλουν να μειώσουν τις θέσεις τους, αλλά δεν μπορούν μονομιάς, οπότε κάνουν κυκλικές συναλλαγές, δημιουργώντας νέα "σκαλοπάτια" διαρκώς χαμηλότερα.  
Ο χρόνος θα δείξει προς τα ποια κατεύθυνση θα πάνε τα πράγματα.

Πρωτύτερα, οι σκηνές αλλοφροσύνης που επικρατούν στην αγορά των ελληνικών ομολόγων και έστειλαν το spread στις 445 μονάδες οδήγησαν σε νευρικό κλονισμό όλη την αγορά, καταρρακώνοντας την ψυχολογία και στο χρηματιστήριο.
Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση είναι μια από τις πλέον δραματικές των τελευταίων πολλών μηνών, καθώς υπάρχει καταιγισμός ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας σύσσωμη την αγορά χαμηλότερα.

 Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από οποιαδήποτε τεχνοκρατικά στοιχεία και δεδομένα και αυτό που οδηγεί τις κινήσεις είναι η κάκιστη ψυχολογία και ο πανικός, εξού και οι ισοπεδωτικές συμπεριφορές στο σύνολο της αγοράς.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ο ΓΔ έπεσε έως το χαμηλό των 1.884,19 μονάδων με πτώση που ξεπέρασε το 5%, ενώ οι τράπεζες έφτασαν να χάνουν περί το 7,50%!
Πλέον, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 5,50%.

Nomura: "Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια
«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, κατά τη γνώμη μας αυξάνονται οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει στήριξη», αναφέρει η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Απριλίου 2010.
«Περιμένουμε επίσης ότι θα την λάβει, από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Μέχρι σήμερα, ήμασταν της άποψης ότι η Ελλάδα χρειαζόταν να δανειστεί και περίμενε υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spreads, χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιονδήποτε σε βοήθεια. Αλλά οι συνθήκες στην αγορά οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση. 
Εξακολουθούμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους», αναφέρει ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προκάλεσε τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα, αν και η ανησυχία για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο πιθανότατα έπαιξε κάποιο ρόλο, όπως και το αυτοτροφοδοτούμενο μίγμα αυξανόμενων επιτοκίων και αυξανόμενων πιθανοτήτων πτώχευσης», αναφέρει ο Bilke.
«Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει σήμερα τα επιτόκια, αλλά και οι ακραίες διακυμάνσεις τους. 
Όταν στα διετή ομόλογα οι αποδόσεις κινούνται με διακύμανση 150 μονάδων βάσης σε μία μόνο ημέρα, πριν κλείσουν με άνοδο 100 μ.β., -όπως συνέβη την Τρίτη- και την επομένη ενισχύονται κατά 50 μ.β. ακόμα, πιθανότατα καθίσταται πολύ δύσκολη οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου».
insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: