«Παρουσιάζετε μια γονατισμένη χώρα με τους πολίτες της να σας παρακαλούν να κυβερνήσετε ξανά»

«Θέλει να κυβερνήσει αυτός που δεν έκανε απολογιστικό συνέδριο 2,5 χρόνια μετά την ήττα»
Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της αποψινής τοποθέτησής του, είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα. «Όσοι σας άκουγαν έκλεισαν την τηλεόραση λέγοντας, πάλι μια από τα ίδια. Ακόμα και όταν επιμένατε στο αίτημά σας για εκλογές δεν είπατε τίποτα. Δεν υπήρχε πειστική πρόταση. Τι ακριβώς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας μια κυβέρνηση 32 μηνών για να προκύψει και να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που επί 2,5 χρόνια δεν έκανε ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του; Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη. Είναι ερωτήματα που από μόνα τους δίνουν την απάντηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματική αντιπολίτευση αντιστρέφει λέξεις, σημασίες και νοήματα για να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας του θύμισαν μία ρήση του Σαίξπηρ: «Η αλήθεια είναι σαν ένα μαλακό γάντι που φοριέται και ανάποδα». «Και η κυβέρνηση αυτό το γάντι το σηκώνει, για να απαντήσει για την πραγματική εικόνα του σήμερα και το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» τόνισε.

 «Η συγγνώμη είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος»

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς περάσαμε μέσα από τις θύελλες με τις λιγότερες απώλειες. Λυπάμαι που η συγγνώμη που δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την διατύπωσαν. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος».

Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ελλείψεις στον συντονισμό, ωστόσο απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αναγνώρισε ακόμη τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόνισε ωστόσο ότι το 84% των ενήλικων πολιτών της χώρας είναι πλέον πλήρως προστατευμένο. Τόνισε ακόμη ότι επί ΝΔ διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, από τις 560 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι πάνω από 1.100.

Τα αντιιικά φάρμακα φτάνουν στο σπίτι και αναβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν αυτά εκείνοι που μιλούσαν για ανύπαρκτα εμβόλια και για ξεστοκάρισμα. Όσοι αναλάμβαναν την ευθύνη στις διαδηλώσεις. Εσείς βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι βάζατε πλάτη. Ποιοι ήταν εκείνοι που υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες;».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας. Τόνισε ότι η χώρα θα κλείσει το 2021 με ανάπτυξη άνω του 7% και με μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ανεργίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ως κυβέρνηση αύξησε όλους τους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων.

«Αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου»

«Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. 

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε και έπεται και άλλη ελάφρυνση, η μείωση του φόρου των γονικών παροχών έχει βοηθήσει πολλά νοικοκυριά. Όλα αυτά κ. Τσίπρα έγιναν από την σημερινή κυβέρνηση γιατί η προηγούμενη αύξανε τους φόρους. Είχατε επιβάλει 29 νέους φόρους, με μας ανάσαναν χιλιάδες νοικοκυριά», είπε απεθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο δεύτερος πυλώνας μας εδράζεται στην κοινωνική μας πολιτική. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου, έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση. Δώσαμε δουλεια σε ΑΜΕΑ και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αλλά και 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί».

Η χώρα γίνεται έδρα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών

«Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης».

Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια

«Δεν μπορώ να μην σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που όλοι οραματιζόμαστε. Που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Αυτή που πλαισιώνεται και από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό. Το 2019 μετανάστες και πρόσφυγες που βρισκόντουσαν σε δομές ήταν 65.000, σήμερα είναι περίπου οι μισοί. 121 παλιές δομές, πολλές από αυτές ήταν τρώγλες, έγιναν 34 και τώρα είναι ανθρώπινες. Οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια».

Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για τον Φουρθιώτη

«Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας στον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Γι' αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας ε; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στον Φουρθιώτη. Πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;».

Τα Rafale δεν έχουν σημασία για όσους διαδηλώνουν για τον Κουφοντίνα

Κύριε Τσίπρα, όταν αναφέρεστε στα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων έχετε συμπεριλάβει και τα Rafale που πετάνε ήδη στους Αττικούς ουρανούς; Στην τελετή υποδοχής ούτε ένας συνάδελφός σας δεν καταδέχτηκε να έρθει. Τα Ραφάλ βελτιώνουν τις σχέσεις μας, από το Ισραήλ μέχρι τον Αραβικό κόσμο. Αυτά δεν έχουν σημασία για όσους διαδηλώνουν για τον Κουφοντίνα και στη Βουλή καταψηφίζουν κορυφαίες στρατηγικές συμφωνίες.

 Η Novartis η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ

«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματος μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την Δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο για να τους ζητήσετε συγγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σ’ αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ».

Μητσοτάκης: Επρεπε να έρθει η ΝΔ για να κάνει τα αυτονότητα στα δικαιώματα

Όσο για τα δικαιώματα, άλλοι μιλούν για αυτά και άλλοι τα υπηρετούν. Τα σχέδια μας για την ισότητα των φύλων, κατά της κακοποίησης των παιδιών, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Τα δικαιώματα δεν είναι μόνο κηρύγματα, είναι και κινήσεις.

Έπρεπε να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να γίνει το αυτονόητο, να καταργηθεί ο αποκλεισμός των ομοφυλοφιλων από την εθελοντική αιμοδοσία. Έπρεπε να το κάνει ο κύριος Πλεύρης που τον κατηγορείτε για ακροδεξιό. Αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δείχνει τη μεγάλη διαφορά».'

Για να καταλήξει ο πρωθυπουργός:

«Στόχος μου δεν είναι να συμβάλω στο τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο κύριος Τσίπρας. Για έμας κάθε κρίση είναι στιγμή αγωνίας, μια πρόκληση να γίνουμε καλύτεροι. Για εσάς, αυτά είναι αφορμές για κομματικό γιουρούσι. Πόσο αληθινά διαφορετικοί είμαστε!

Η πρόταση μομφής είναι κίνηση απελπισίας καταδικασμένη να αποτύχει. Η παράταξή μας είναι ανοιχτή σε κάθε γόνιμη ιδέα και να αποδεχτεί τον κάθε προοδευτικό πολίτη»