Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Το κούρεμα απλώς διόρθωσε λάθη του ΠΑΣΟΚ

Στα τηλέφωνα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, προκειμένου να ενημερωθεί για το κλείσιμο του PSI.
Την ίδια ώρα σε ανοιχτή γραμμή βρισκόταν και ο Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα βρισκόταν σε δείπνο στην Ιταλική πρεσβεία.  
Στην ΝΔ η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το σημαντικό ποσοστό του PSI αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.
Μία εξέλιξη όμως που από μόνη της δε λέει πολλά.  
"Το ζήτημα είναι τί κάνουμε από εδώ και πέρα", έλεγε ...
στα parapolitika.gr στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, που επεσήμανε ότι με το κούρεμα απλά διορθώσαμε τις αποκλίσεις και τις αστοχίες του πρώτου μνημονίου.
Στην Λεωφόρο Συγγρού επιμένουν ότι μπορεί με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων να φεύγει από την μέση μία πίεση που υπήρχε πάνω από την χώρα, όμως χωρίς την απαραίτητη στροφή προς την ανάπτυξη όλα αυτά τα θετικά στοιχεία μπορούν εύκολα να εξαφανιστούν.

Σχόλιο:  
Όμως η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. 
Πρώτον, πιθανότατα θα λειτουργήσει ως πείραμα σε τυχόν μελλοντικές αναδιοργανώσεις στην ευρωζώνη, παρά τις δηλώσεις των επισήμως περί του αντιθέτου.
Η ανακούφιση από το χρέος που θα αποκομίζει η Ελλάδα, πιθανότατα θα αποδειχθεί τονωτική για τους πολιτικούς σε άλλες χρεωμένες χώρες όπως η Πορτογαλία ή και η Ιταλία ή η Ιρλανδία, στο μέλλον, ειδικά όταν σταθμίζεται μαζί με απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα.

Δεύτερον, η συμφωνία ήδη, από αρκετές απόψεις, καθορίζει την μελλοντική μορφή της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα υγιή τρόπο. Το ζήτημα της «προτεραιότητας στην αποπληρωμή» (seniority) είναι μεγάλος φόβος για κάποιους επενδυτές. Η προτεραιότητα που εξασφάλισαν θεσμοί όπως η ΕΚΤ και η European Investment Bank στην εν λόγω συμφωνία, ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία στις καλές εποχές. Όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι διεθνείς επενδυτές έχουν αφήσει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων στην τύχη τους, η σκέψη ότι υπάρχουν ομολογιούχοι που μπορεί ξαφνικά να αυτοανακηρυχθούν «ανώτεροι» είναι πολύ ενοχλητική.

Η πιθανή χρήση των ρητρών CACs είναι επίσης κάτι που θα πρέπει οι επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης να συνηθίσουν για όλα τα νέα χρεόγραφα της ευρωζώνης. Αυτό ίσως δεν είναι κακό, αλλά η χρήση τους στην Αθήνα δείχνει το πώς εισάγεται ένα επιπλέον στοιχείο πιστωτικού κινδύνου για τους επενδυτές ομολόγων.

Αν κοιτάξουμε από μια απόσταση, τα μεγάλα ζητήματα στην κρίση της ευρωζώνης παραμένουν άλυτα. 
Η συμφωνία ανταλλαγής είναι μόνο ένα ακόμη βήμα στην μακρά στρατηγική της Ευρώπης να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο της ελληνικής συμφωνίας μαζί με την φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ θα επιτρέψουν στους ρυθμιστές να πάρουν μια ανάσα. Όμως, όπως είπε ένας κεντρικός τραπεζίτης εκτός της ευρωζώνης «Το να κερδίζεις χρόνο αποδίδει, μόνο όταν χρησιμοποιείς αυτό το χρόνο με κάποιο σκοπό.»

Από αυτή την άποψη, η στρατηγική δεν μπορεί να ανακηρυχθεί απόλυτη επιτυχία, παρά τις περιχαρείς δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Εξακολουθούν να πρέπει να διασφαλίσουν ότι το οχυρό για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας, κυρίως, είναι επαρκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: