Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Στο δρόμο της Επαναδιαπραγμάτευσης


ΝΔ: Στο δρόμο της ΕπαναδιαπραγμάτευσηςΣυγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από χθές στο στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά στη Συγγρού, που εκτιμά πως η επιστολή του προέδρου της ΝΔ θα κριθεί επαρκής στο κρίσιμο Ευrogroup, της 29ης Νοεμβρίου, ανάβοντας το «πράσινο φως» όχι μόνο για την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά και για την έναρξη μιας πιο σοβαρής συζήτησης πάνω στο πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για Επαναδιαπραγμάτευση. 
«Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα», δηλώνει ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, στους στενούς του συνεργάτες, αισθανόμενος δικαιωμένος από τις εξελίξεις και από την, έως τώρα, υποδοχή της κίνησής του, να... αποστείλει στους ευρωπαίους αξιωματούχους, απόσπασμα της επιστολής του, της 13ης του Νοέμβρη, προς το ΕΛΚ . Ο ίδιος μάλιστα παρομοιάζει τη διαπραγμάτευση με ένα παιχνίδι σκάκι, στο οποίο ο κάθε παίκτης κάνει την κίνησή του, αναμένοντας την αντίδραση του άλλου.

Πάγιο αίτημα η Επαναδιαπραγμάτευση
«Η στάση μας για Επαναδιαπραγμάτευση είναι σταθερή. Η συγκεκριμένη λέξη, μπορεί να απουσιάζει από την επιστολή του Προέδρου, αλλά έχει αντικατασταθεί από μια ακόμη πιο ξεκάθαρη, την λέξη ‘’τροποποίηση’’», σημείωνε σήμερα, στο newsbomb.gr, καθημερινός συνομιλητής του αρχηγού της «γαλάζιας», παράταξης, εκτιμώντας παράλληλα πως αν οι Ευρωπαίοι αποφανθούν θετικά για την επιστολή, αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα αποδοχή, εκ μέρους τους, της επιχειρηματολογίας της ΝΔ περί λαθεμένης πολιτικής.
Η ίδια πηγή, παρέπεμπε μάλιστα στην παράγραφό εκείνη της επιστολής, όπου ρητά αναφέρεται πως, «βάσει των στοιχείων, από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!». Αυτή η πρόταση, σημειώνουν, επιτελικά στελέχη της Συγγρού, είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι μιλούν για αναδίπλωση, αλλαγή στάσης και υπαναχώρηση στο αίτημα περί ανάγκης αλλαγής του μείγματος πολιτικής.
«Καμία Αναδίπλωση»
«Στις 21 του μηνός, είχαμε μιλήσει δημόσια για 5 θεσμικές, επαρκείς και πλήρεις ενέργειες, τις οποίες είχαμε ήδη κάνει με σκοπό να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου. Ανάμεσα σε αυτές είχαμε συμπεριλάβει και την ενημέρωση των συναδέλφων του Προέδρου της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις τελευταίες εξελίξεις. Άρα το απόσπασμα της επιστολή αυτής, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ‘’συνυπογραφή’’, ούτε ‘’νέα πρωτοβουλία’’», η διευκρίνιση, στενού συνομιλητή του Αντώνη Σαμαρά, στο newsbomb.gr, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην αμφισβήτηση που έχει δεχθεί για την ακεραιότητα της στάσης του.
Την ίδια ώρα, στη ΝΔ επιμένουν πως η θέση της ΝΔ για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, δεν έχει αλλάξει και πως το συγκεκριμένο απόσπασμα αφαιρέθηκε εχθές, καθώς -όπως λένε- η ημερομηνία των εκλογών αποτελεί εσωτερικό θέμα, ήδη συμφωνημένο, που δεν αφορά τους ευρωπαίους.

Του Κώστα Λασκαράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: