Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Το μαύρο κύμινο καταπολεμάει τον καρκίνο -και όχι μόνο!

Το μαύρο κύμινο ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ασία και, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιείται για μαγειρικούς σκοπούς και κυρίως για την παρασκευή ποτών και γλυκών, επειδή έχει μια έντονη μυρωδιά και γεύση. 

Όμως, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και για ιατρικούς σκοπούς.

Έρευνα του 2000 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Phytotherapy Research» έδειξε ότι το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική...
δράση. Η βασικότερη είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone). Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν καταγράψει την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του καρκίνου!

Η θυμοκινόνη
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrition and Cancer» δείχνει ότι η θυμοκινόνη προωθεί την αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί ακόμη και τον θάνατο των κυττάρων σε καρκινικούς όγκους. Αυτή η μελέτη εκτελέστηκε, ως επί το πλείστον, σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, αλλά τα αποτελέσματα ενθάρρυναν την περαιτέρω εξέταση της θυμοκινόνης σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Επίσης, υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση σπόρων μαύρου κύμινου προσδίδει οφέλη και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα του 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση «Immunopharmacology and Immunotoxicology» αξιολόγησε τη χρήση του μαύρου κύμινου στο ανοσοποιητικό σύστημα συμμετεχόντων που είχαν εκτεθεί σε Ακτινοβολία Γάμμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στα άτομα που χορηγήθηκε μαύρο σπορέλαιο από κύμινο είχαν λιγότερες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

medicalland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: