Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Η απάντηση του μυστηρίου βρίσκεται στην τέταρτη θύρα!

Αμφίπολη: Η απάντηση του μυστηρίου βρίσκεται στην τέταρτη θύρα!Νέα ανάγνωση της Σεισμικής Τομογραφίας από Λ. Πολυμενάκο - Βρέθηκαν νέα κομμάτια από τη δίφυλλη πόρτα

Τα νεώτερα από την ανασκαφή στην Αμφίπολη, δεν εμπλουτίζουν τον μέχρι τώρα προβληματισμό, ωστόσο δηλώσεις ειδικών, μεγαλώνουν το μυστήριο και δίνουν «πάτημα» στα πιο «προχωρημένα» σενάρια.
Όσον αφορά την ανασκαφή τα νεώτερα είναι ότι βρέθηκαν ακόμη δύο κομμάτια από το μαρμάρινο θύρωμα που έφραζε την τρίτη στη σειρά πύλη, φτάνοντας συνολικά τα πέντε.
Επιπλέον, τα μέχρι τώρα ευρεθέντα κομμάτια της μαρμάρινης θύρας βρέθηκαν όλα στο χώρο μπροστά από την τρίτη πύλη, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια δύναμη ήταν αυτή που «έσπρωξε» από τα μέρα προς τα έξω την πόρτα και την έσπασε...

Τα καινούργια, σημαντικά δεδομένα, μας έρχονται από τις δηλώσεις της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής και του γεωλόγου και εκ των συντελεστών της Σεισμικής Τομογραφίας του '97-'98, Λάζαρου Πολυμενάκου, που επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του σε εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο από τις δημοσιευμένες εικόνες του λόφου Καστά, από την μελέτη του, προκύπτει μεγάλο υπόγειο οικοδόμημα. Το συμπέρασμα είναι ότι κάπου «συναντώνται» οι δηλώσεις της κ. Μενδώνη με αυτές του κ. Πολυμενάκου.
Όπως αναφέρει και το site της Καβάλας xronometro, η κυρία Μενδωνη είπε: ««Τώρα πλέον μπαίνουμε στο κυρίως ταφικό μνημείο. Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε το βάθος του μνημείου. Συνεχίζονται οι εργασίες στον 3ο και 4ο θάλαμο και πιστεύω ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της φάσης».
Αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι σε ένα μήνα περίπου τελειώνει η παρούσα φάση, άρα θα υπάρξουν και άλλες φάσεις! Πόσο; Απαντάει «Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε το βάθος του μνημείου». Συμπέρασμα, για φέτος η ανασκαφή θα σταματήσει στον χώρο μετά τη, μικρή πύλη – πλάτους 0,96 εκ. – του τρίτου θαλάμου, όπου πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ταφικός θάλαμος... εκεί έρχεται ο κ. Πολυμενάκος και με τις δηλώσεις του επιβεβαιώνει την «ανάγνωση» που κάναμε στην Σεισμική Τομογραφία, περί ύπαρξης ταφικού συγκροτήματος... και όχι μόνο αυτό, διαβάζοντας εκ νέου την μελέτη του ανακάλυψε και δεύτερη είσοδο, στην βόρεια δυτική πλευρά του περιβόλου.
lofos-kasta2-570
Συγκεκριμένα ο κ. Πολυμενάκος επισημαίνει ότι «Σε πιο απλοποιημένη μορφή, διαμορφώνεται η παρακείμενη τρισδιάστατη εκτιμώμενη εικόνα του εσωτερικού του λόφου αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και κριτικής συνθετικής σκέψης. Η εικόνα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του φυσικού εδάφους από τους κατασκευαστές του μνημείου, ώστε να μπορεί αυτό να δεχθεί τις κατασκευές που έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν εκεί και να τις «προστατεύει». Διαμορφώνουν (όχι πολύ βαθιά) ορύγματα τα οποία σε κάποια σημεία τους θα φιλοξενήσουν ταφικές ή άλλες κατασκευές και μετά θα αποτελέσουν «δρόμους» προσπέλασης από και προς αυτές. Οι δρόμοι αυτοί επιλέγονται να προσπελάζουν το εσωτερικό ο ένας από το νότο, ο άλλος από τα βορειοδυτικά. Ο λόγος για τους προσανατολισμούς αυτούς θα πρέπει να είναι σημαντικός τόσο από την άποψη του συμβολισμού, όσο και της λειτουργικότητας και της κατασκευαστικής αρτιότητας».
Λεκάκης: Δεν είναι Καρυάτιδες, είναι μαινάδες
2a0d069aacee2f342d61d0a65cdcb348 XL
Όσο η αρχαιολογική σκαπάνη διεισδύει στα άδυτα του Τύμβου Καστά, βγαίνουν στην επιφάνεια όλο και περισσότερα, διαφορετικά σενάρια για τα μυστικά του.
Μια νέα θεωρία, αυτή του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη, έρχεται να «ταράξει» τα νερά, ανατρέποντας όλα όσα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα από τους αρχαιολόγους .
«Τάφο λέμε κάτι όταν προσομοιάζει με τα κοινά χαρακτηριστικά των υπόλοιπων τάφων που γνωρίζουμε. Αυτό δεν προσομοιάζει καθόλου με ταφικό μνημείο. Αυτό προσομοιάζει με αρχαίο θρακικό ναό, μνημείο υπέρ του Διονύσου» αναφέρει στον τηλεοπτικό σταθμό star ο κ. Λεκάκης.
«Ο "τάφος" δεν είναι τάφος και οι "Καρυάτιδες" δεν είναι Καρυάτιδες, αλλά Μαινάδες του Διονύσου» αναφέρει ο Έλληνας συγγραφέας , εξηγώντας πως όλα αποκαλύπτονται στα νομίσματα του Παγγαίου, τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των ιερειών του Θεού της ελληνικής μυθολογίας.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: