Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οδοιπορικό στην πληγείσα Κεφαλλονιά


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Μακριά από τα σπίτια τους περνούν την πρώτη νύχτα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ οι κάτοικοι στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς.
Καθώς το έδαφος κάτω από τα πόδια τους δεν σταματάει να «χορεύει», οι πληγέντες έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους σε προσωρινά καταφύγια, μέσα στα οποία έχουν συσσωρεύσει είδη πρώτης ανάγκης...

Μαξιλάρια, κουβέρτες, μπουκάλια με νερό και τρόφιμα συντροφεύουν την παγωμένη νύχτα, την ίδια στιγμή που οι σεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς, φέρνοντάς τους στο νου τις πρώτες εικόνες μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, το οποίο τους ανάγκασε να βγουν έντρομοι στις αυλές των σπιτιών τους το μεσημέρι της Κυριακής.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετά σημεία της πόλης, καθώς συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες τοπικών συνεργείων της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.







Με τον φόβο ζωγραφισμένο στα μάτια τους, αλλά με την πίστη ότι κι αυτό το κακό θα περάσει -καθώς ήδη τα περισσότερα σπίτια φαίνεται πως άντεξαν στη μανία της φύσης-, οι κάτοικοι περιμένουν με υπομονή επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές Αρχές. Αρκετοί είναι αυτοί πάντως που κάνουν λόγο για ελλειπή πληροφόρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει κανείς για να τους πει τί πρέπει και πού πρέπει να πάνε».

"Δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση"00:40reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ισχυρότερος από τον αντίστοιχο του 1953, εστιάζοντας την προσοχή τους και στις ζημιές που προκλήθηκαν εντός των σπιτιών τους από την πτώση αντικειμένων. Όπως ξεκαθαρίζουν, για τουλάχιστον τρεις ημέρες δεν πρόκειται να μπουν μέσα στις κατοικίες τους, ενώ ορισμένοι φοβούνται επανάληψη εικόνων του 1953, όταν μπουλντόζες είχαν ισοπεδώσει ολόκληρους οικισμούς.

Κεφαλλονιά: Μαρτυρία νεαρού για τη στιγμή του σεισμού00:55reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Ενδεικτικό του τρόμου που σκόρπισε ο Εγκέλαδος αποτελεί η μαρτυρία ενός αλλοδαπού, Λιβανικής καταγωγής, ο οποίος ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Τί να σου πω; Είναι κάτι το τρομακτικό. Είμαι 57 ετών, πέρασα τον πόλεμο του Λιβάνου και με αυτό που έχω δει σήμερα δεν πρόκειται να μπω στο σπίτι» είπε.

Κεφαλλονιά: Κάτοικοι διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους01:43reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


«Ευτύχημα το γεγονός ότι άντεξαν τα σπίτια»
Για τη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή της Κεφαλλονιάς μίλησε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Η σεισμική διέγερση αποσβένεται σταδιακά» είπε, ενώ πρόσθεσε πως μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 ήταν μεγέθους άνω των 4,5R.

«Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αν και η επιτάχυνση ξεπέρασε τα 0,4G -γεγονός που υπερβαίνει την αντοχή των κτηρίων σύμφωνα και με τον αντισεισμικό κανονισμό- παρ' όλα αυτά δεν υπήρξαν καταρρεύσεις υποδομών. Αυτό δείχνει πως οι κατασκευές στη χώρα μας είναι πολύ καλές» επεσήμανε επίσης μετά την ολοκλήρωση της μεταμεσονύχτιας σύσκεψης στο δημαρχείο του Αργοστολίου.

Παράλληλα, ανέφερε πως μικρές ζημιές έγιναν στα λιμάνια και στο οδικό δίκτυο, ενώ μικρότερης σημασίας ήταν στα κτήρια.

«Η σεισμική διέγερση αποσβένεται σταδιακά»02:39reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


«Επτά ελαφρά τραυματίες, κανένας νεκρός»

Με την ανακούφιση, ζωγραφισμένη στα μάτια του και εμφανώς καταβεβλημένος από το προχωρημένο της ώρας, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έκανε έναν πρώτο απολογισμό του ισχυρού σεισμού των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε την Κεφαλλονιά στις 15.55 το μεσημέρι της Κυριακής.
Ειδικότερα, εξήγησε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επτά ελαφρά τραυματίες στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Αργοστολίου, ενώ επεσήμανε πως ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα».

Όσον αφορά στις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις τόνισε πως δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στα κτήρια, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι για τη στατικότητα και τα επίπεδα ασφαλείας τους θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Προτεραιότητα θα δοθεί στις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι μέσα στην ημέρα θα φθάσει στην Κεφαλλονιά επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τουλάχιστον 700 κατοίκους του νησιού. Όπως εξήγησε, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ήταν δύσκολο για τους κατοίκους να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους.

Δηλώσεις Μιχελάκη μετά τη μεταμεσονύχτια σύσκεψη στο δημαρχείο Αργοστολίου03:51reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Μεταμεσονύχτια σύσκεψη στο δημαρχείο Αργοστολίου
Η μεταμεσονύχτια σύσκεψη στο δημαρχείο Αργοστολίου Κεφαλλονιάς, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα παρουσία του Γιάννη Μιχελάκη.

Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει ύστερα από την ολοκλήρωση της αυτοψίας σε συνοικίες που εντάσσονται εντός των διοικητικών ορίων της Παλικής (πρώην Ληξούρι). Στην κεντρική αίθουσα βρέθηκαν και τα μέλη του κλιμακίου της ΕΜΑΚ, το οποίο έφθασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νησί, προκειμένου να συνδράμει στις κατά τόπους επιχειρήσεις, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.



Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν μεταξύ άλλων:

  • ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Καβέτσος
  • ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Β. Γεωργιάδης
  • ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης
  • ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος
  • ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής και
  • ο δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παρίσης.




Όπως τόνισαν αρμόδιοι φορείς στον ανταποκριτή του zougla.gr, Σωτήρη Σκουλούδη, πρώτη προτεραιότητα για σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, είναι να επιστρέψει η «δημόσια ζωή σε κανονικούς ρυθμούς», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε ασφαλή τοποθεσία. Παράλληλα, ειδικά κλιμάκια μηχανικών θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και σχολεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες θα μεταφερθούν περίπου 60 υπερήλικες από το γηροκομείο της πόλης, το οποίο ήταν από τα πρώτα κτήρια που εκκενώθηκαν, σε ξενώνες στο Μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου. Η συγκεκριμένη κτηριακή εγκατάσταση απέχει περίπου 15 χλμ. από το Ληξούρι.

Μεταμεσονύχτια σύσκεψη στο δημαρχείο Αργοστολίου παρουσία Γ. Μιχελάκη00:10reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συναντήσεις με πληγέντες του νησιού στο Ληξούρι, πόλη την οποία επισκέφτηκε αμέσως μετά την προσγείωση του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο τον μετέφερε στην Κεφαλλονιά.





Μετά την ολοκλήρωση ολιγόλεπτων συνομιλιών με κατοίκους του νησιού, κατά τη διάρκεια των οποίων άκουσε τα αιτήματα και τα παράπονά τους, κατευθύνθηκε στο δημαρχείο του Αργοστολίου.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Κεφαλλονιά
Λίγο μετά τις 00.15 τα μεσάνυχτα το οχηματαγωγό - επιβατηγό πλοίο «Νήσος Κεφαλλονιά» έδεσε στο λιμάνι του Πόρου Κεφαλλονιάς, μεταφέροντας το ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από την Κυλλήνη.

Η αποστολή αποτελείται από ένα διασωστικό όχημα σεισμών και δύο πυροσβεστικά οχήματα, στα οποία επιβαίνουν ο διοικητής της ΕΜΑΚ με εννέα πυροσβέστες. Μαζί τους έχουν και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.





Σύμφωνα με άνδρα της ΕΜΑΚ, ο οποίος μίλησε στον ανταποκριτή του zougla.gr στην Κεφαλλονιά, Σωτήρη Σκουλούδη, ο δρόμος που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης γι' αυτό και έχουν προγραμματιστεί ειδικές διαδρομές με καραβάκι ανάμεσα στις δύο παραθαλάσσιες πόλεις.

Το κλιμάκιο έχει ταξιδέψει στην Κεφαλλονιά για προληπτικούς λόγους και θα παραμείνει εκεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η στιγμή της άφιξης κλιμακίου της ΕΜΑΚ στην Κεφαλλονιά00:18reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Εγκατάσταση σεισμογράφων στην Κεφαλλονιά από το Αστεροσκοπείο Αθηνών


Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, φορητό σεισμολογικό δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με υπεύθυνο τον ερευνητή Γεράσιμο Χουλιάρα, αναχωρεί από την Αθήνα μέσα στις επόμενες ώρες ευρισκόμενο σε εντεταλμένη αποστολή για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Κεφαλλονιά.
Το φορητό δίκτυο θα εγκατασταθεί στην επικεντρική περιοχή του σεισμού των 6R, βόρεια από το Ληξούρι και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, έτσι ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου.

Η αποστολή θα ταξιδέψει οδικώς και με καράβι από Κυλλήνη προς Κεφαλλονιά, εάν και εφόσον λειτουργούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς στη θαλάσσια περιοχή, που χωρίζει το νησί από την Πελοπόννησο.

Συνεχείς μετασεισμοί

Την ίδια στιγμή δεν σταματάει να «χορεύει» το έδαφος κάτω από τα πόδια κατοίκων της Κεφαλλονιάς, καθώς οι σεισμικές δονήσεις που ακολουθούν τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι συνεχείς.

Στον χάρτη που ακολουθεί με πορτοκαλί αστέρι είναι η σεισμική δόνηση των 5,2R που σημειώθηκε στις 20.45 το βράδυ, ενώ με κίτρινο ο σεισμός των 6,1 R, ο οποίος σημειώθηκε στις 15.55 το μεσημέρι της Κυριακής.

Χάρτης με τους τελευταίες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Κεφαλλονιάς
Χάρτης με τους τελευταίες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Κεφαλλονιάς


Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο τη σεισμικότητα στην περιοχή της Κεφαλλονιάς μέσα από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, τόσο τα σχολεία και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, όσο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο εδρεύει στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς.

Ο ισχυρός σεισμός -μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- που σημειώθηκε στις 15.55 το μεσημέρι της Κυριακής έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), του ΤΕΙ και των πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και μονάδες απασχόλησης νηπίων) για τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου.
Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών:
«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Δευτέρα 27/01/2014, καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ΔΕΝ θα λειτουργήσει λόγω της σημερινής σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος Μετασεισμικός Έλεγχος όλων των Κτιρίων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας.Για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την επαναλειτουργία των μονάδων αυτών θα ενημερωθείτε με νεώτερη ανακοίνωση και με επικοινωνία σας με τις κατά τόπους δομές».
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: