Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Εurogroup για τη δόση της ΈλλαδαςΣε ποιά περίπτωση προβλέπει νέα μέτρα

Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου του β' χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας ενέκρινε το Eurogroup
Στο κείμενο της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποτυπώνεται το πλήρες χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης, καθώς αναφέρεται και σε ποια περίπτωση θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων
Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.
Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. 
Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις
Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. 
Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. 
Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.
Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. 
Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την Τρόικα.
Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. 
Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια: