Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Στρατηγική πολιτική

Τα προβλήματα που μας καταπιέζουν αυτήν την περίοδο δείχνουν πόσο σημαντική είναι η στρατηγική πολιτική και πόσο μας καθυστερεί η πολιτική στρατηγική που εξετάζει συνεχώς το πολιτικό κόστος, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση εθνικής αξίας. 
Το πρόβλημα είναι γενικότερο σε μια δημοκρατία, όπου υπάρχουν εξ ορισμού πολλά κόμματα, διότι τα περισσότερα είναι ικανά μόνο και μόνο για πολιτική και η στρατηγική που χρησιμοποιούν είναι μόνο εκφυλισμένη, γιατί την εκμεταλλεύονται μόνο για λόγους εκλογικούς δίχως να υπάρχει καμιά προοπτική να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. 
Για τον απλό λόγο ότι δεν αποτελεί ένα ενδιάμεσο αλλά τον τελικό στόχο...
Ενώ η στρατηγική πολιτική συνδυάζει τα δεδομένα και τα σχήματα της μικροπολιτικής, για να αναπτύξει ορθολογικά την υψηλή της στρατηγική που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της μέσα σ' ένα πλαίσιο ανοιχτής δομής, όπου κάνουμε χρήση της θεωρίας παιγνίων και δεν πιστεύουμε πια ότι είμαστε οι μοναδικοί παίκτες τους οποίους δεν επηρεάζει το παίγνιο των άλλων. 
Και μόνο όταν μπορούμε να αποβάλουμε από τη σκέψη μας τις κινήσεις για εσωτερική κατανάλωση μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστικά στην πατρίδα μας. 
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο είναι εκ φύσης εθνικό και βέβαια υπερκομματικό. Και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να λειτουργήσουμε ορθολογικά ως Ελλάδα, για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με την πρέπουσα στρατηγική πολιτική που δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικάντικες τάσεις που έχει ο καθένας μας, όταν δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. 
Η στρατηγική πολιτική δεν είναι για όλους στη διαχείριση της, διότι αποσκοπεί σε όλο το λαό μας και χρειάζεται απαραίτητα τεχνικές, τακτικές που είναι ενσωματωμένες σε μία ολιστική προσέγγιση. 
Δεν κοιτάζουμε στη στρατηγική πολιτική τις λεπτομέρειες της πολιτικής αλλά την μεγάλη εικόνα της στρατηγικής για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον και όχι να επαναπαυόμαστε στα κεκτημένα του παρελθόντος. 
Η ελληνική ΑΟΖ έχει τόση μεγάλη αξία που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε στενά κλασικό πλαίσιο που έχουν συνηθίσει πολλοί πολιτικάντηδες. 
Πρέπει για την Ελλάδα να υπάρχει μια ορθολογική διαχείριση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο και μόνο με την υψηλή στρατηγική της στρατηγικής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: