Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Ναυάγησε» η διακομματική - Συνεχίζονται οι αποδοκιμασίες

Με εντολή προς τους υπουργούς του για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου «απαντά» ο Γ. Παπανδρέου στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως πλέον στην περιφέρεια.
Ο πρωθυπουργός, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, περιέγραψε τη ραγδαία σύμπτυξη του πολιτικού χρόνου, τονίζοντας πως «κάθε μέρα πρέπει να έχει τα αποτελέσματα μίας εβδομάδας».
Η κυβέρνηση που δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο μέσα σε...
αυτό το κλίμα, ανοίγει παράθυρο διαλόγου για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η Α. Διαμαντοπούλου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ψήφισή του στα τέλη Αυγούστου ή ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει διάλογος με τις εμπλεκόμενες πλευρές και τα κόμματα, με την επισήμανση, όμως, ότι αυτός ο χρόνος θα δοθεί από τη στιγμή που θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο, πάντως, όπως όλα δείχνουν θα συζητηθεί στο υπουργικό την προσεχή εβδομάδα και θα κατατεθεί στη βουλή εντός του Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, όπως έδειξε και το ναυάγιο της πρωτοβουλίας για τη διακομματική επιτροπή για την πολιτική βία, έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσπιστία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν την πρόταση και μετά από συνεννόηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο το θέμα μπαίνει στην ατζέντα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Το κλίμα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένο ενώ τη συζήτηση αναμένεται ότι θα φορτίσει ακόμη περισσότερο η χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος, αναφερόμενος στην πλατεία Συντάγματος, μίλησε για «τσαντίρια» που πρέπει να φύγουν γιατί «η εικόνα αυτή αδικεί την Αθήνα και την Ελλάδα» και ζήτησε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη προκειμένου να απομακρυνθούν οι σκηνές.



Και συγκεντρώσεις στα σπίτια!

Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε από χθες το απόγευμα το σπίτι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή στον Χολαργό, αφού περίπου 200 άτομα επιχείρησαν να φθάσουν έξω από την πόρτα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αστυνομίας για τη στάση που κράτησε στις τελευταίες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.




Το φαινόμενο με τις συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια των βουλευτών -κάτι ανάλογο έγινε πριν από έναν περίπου μήνα στο σπίτι της Α. Διαμαντοπούλου- ανησυχεί ιδιαίτερα τον πολιτικό κόσμο αλλά και τις αστυνομικές αρχές που βλέπουν ότι πλέον οι διαμαρτυρίες γίνονται στοχευμένα και μεταφέρονται και στην περιφέρεια.



Στη Θεσσαλονίκη, πολίτες φώναξαν συνθήματα έξω από το πολιτικό γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στα γραφεία όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα αλλά και σε τοπικές του κόμματος.





Με φράσεις όπως «ανεπιθύμητοι», «καταζητούμενοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βλέπουν στις εκλογικές τους περιφέρειες όλους τους δρόμους γεμάτους αφίσες με τα πρόσωπά τους.



Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους και εκτιμούν ότι το φαινόμενο δεν θα ατονήσει, καθώς οι βουλευτές το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες ή ακόμη και σε κάποιο τουριστικό προορισμό, όπου εύκολα μπορούν να γίνουν στόχοι νέων φραστικών επιθέσεων και αποδοκιμασιών και ουδείς σε Μαξίμου και Ιπποκράτους μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει και τις δικές τους αντιδράσεις υπό το καθεστώς της συνεχούς πίεσης. 
 Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: