Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό εξ΄αιτίας της Moody's

Λίγο μετά την οργίλη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κατά του διεθνούς οίκου, που αντιπροσώπευε πλήρως τον πρωθυπουργό, έγινε γνωστό πως συγκαλείται εκτάκτως άτυπο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα το απόγευμα, παρά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.  
Μπορεί να μην δημοσιοποιείται πως η
υποβάθμιση της οικονομίας οδήγησε στο έκτακτο υπουργικό και πως γίνεται τόσο για την ...προετοιμασία της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών αλλά και για τις Συνόδους Κορυφής, όμως αυτά ήταν ήδη γνωστά από πριν και δεν είχε προγραμματιστεί κάτι για το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. 
Ο Πρωθυπουργός και τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο γνώριζαν τις προθέσεις της Moody's, όχι όμως και της τριπλής υποβάθμισης, και προσπαθούσαν να ''τρενάρουν'' την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και για αυτό εξηγείται ο θυμός του Γ.Παπανδρέου που βρίσκεται πλέον προ τετελεσμένων  
Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν, παρασκηνιακά αλλά τελικά χωρίς επιτυχία και οι δανειστές μας που γνώριζαν και αυτοί για την υποβάθμιση. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει, κατά την πάγια τακτική της, τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της, που ερωτήθηκε να σχολιάσει την υποβάθμιση, από τον Moody's, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. 
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, η Αμέλια Τόρες είπε ότι ''έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα'' επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης.
''Αυτή η θέση δεν αλλάζει είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τη Moody's'', τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής. 
Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του ΕΛΚ για την ανάγκη να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η Α. Τόρες είπε ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια δανεισμού τονίζοντας πως τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα. 
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε ωστόσο να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης τέτοιας απόφασης. 
newsit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: