Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Μήνυμα σε Τουρκία και Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό -προσφυγικό έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην... αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, σημειώνοντας πως θα θέσει το θέμα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.
Όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.
Επίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, σημειώνοντας πως στη χώρα μας φιλοξενούνται από 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά και ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική εισβολή και σημείωσε πως «αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν.
Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές».

Τέλος, αναφερόμενος στη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης. 
«Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: